Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Daarom is het werkgeluk van je medewerkers business critical

Status, een goed loon of een mooie auto. Jaren geleden stond dat helemaal bovenaan op het prioriteitenlijstje van je medewerkers. Maar de tijd dat werkgeluk gewoon een leuk extraatje was, is terecht voorgoed verleden tijd. Werknemers willen steeds meer uit hun job halen en hun welzijn, plezier en voldoening prijken helemaal bovenaan.

Bright Plus

2 min. leestijd

Geen luxe, maar een noodzaak

We spenderen ongeveer een derde van onze tijd op het werk. Niet vreemd dus dat de nieuwe generatie werknemers meer uit een job wil halen dan enkel een goed loon. Steeds vaker zijn mensen op zoek naar een job die hen een goed gevoel, voldoening en waardering geeft.

Bovendien staat de moderne bedrijfswereld geen seconde stil en we zijn voortdurend online geconnecteerd. Heel efficiënt, maar constant bereikbaar zijn vergroot ook de druk op het mentaal welzijn van je werknemers. In een bedrijfswereld waar de war for talent heviger woedt dan ooit is inzetten op werkgeluk dus geen optie, maar een echte noodzaak. Alleen zo zal je nieuwe werknemers aantrekken en getalenteerde medewerkers aan je organisatie binden.

Werkgeluk, wat is dat precies?

Voor een goede definitie van werkgeluk duiken we even in het nieuwe boek van expert Dajo De Prins. Hij stelt dat werkgeluk bepaald wordt op basis van vier componenten:

  1. Hoe tevreden zijn je medewerkers over hun werk?
  2. Hoe vaak voelen je medewerkers zich goed op het werk?
  3. Hoe betrokken voelen je medewerkers zich bij het werk?
  4. In welke mate hebben je medewerkers het gevoel dat hun werk zinvol is?

Pas wanneer je medewerkers goed scoren op deze vier factoren kan je spreken van een gelukkig team en pluk je daar als organisatie de vruchten van.

Werkgeluk, wat betekent het voor jouw organisatie?

Werkgeluk draagt veel bij tot het welzijn van je medewerkers. Maar ook als organisatie haal je veel voordeel uit een gelukkig team.

Aantrekken van talent

Voor veel getalententeerde kandidaten staat werkgeluk steeds horer op de prioriteitenlijst, vaak zelfs boven een hoog salaris. Organisaties die hier aandacht aan besteden trekken talenten makkelijker over de streep en overtuigen hen om voor hun organisatie te kiezen.

Een boost voor je employer brand

Als het welzijn van de mensen in je organisatie centraal staat, zitten ze niet alleen goed in hun vel op het werk. Ze zijn ook je uithangbord, je beste marketingstrategie, je hele merk. Enthousiaste medewerkers dragen de boodschap van je bedrijf naar buiten op de meest authentieke manier.

Als je mensen in de waarden, cultuur, missie en visie van je organisatie geloven, worden ze vanzelf je grootste fans en beste ambassadeurs. Dat vertaalt zich in enthousiasme en betrokkenheid en heeft zelfs een positief effect op wat er buiten de muren van je organisatie gebeurt. In de eerste plaats komen toegewijde en geëngageerde medewerkers de klantenservice ten goede. Daarnaast heeft het ook een effect op je werkgeversmerk, je employer brand. Geen betere reclame voor je organisatie dan zichtbaar gelukkige medewerkers, offline en online.

Betere prestaties

Medewerkers die zich goed voelen zijn energieker, veerkrachtiger, toegewijder en meer betrokken. Ze lanceren meer ideeën en zijn oprecht fier op het werk dat ze afleveren. Dat resulteert in een hogere productiviteit, minder ziekteverzuim, een lager personeelsverloop en meer persoonlijk leiderschap. Of met andere woorden: tot een bedrijf dat mooie resultaten boekt met het hele team.

Meer veerkracht

Medewerkers die zich goed voelen op het werk zijn vrolijker. Dat komt de werksfeer binnen het team en de organisatie ten goede. Het geeft een boost aan je mensen, waardoor ze ook veerkrachtiger worden. In een bedrijfswereld waar het mentaal welzijn regelmatig onder druk staat en de lat steeds hoger ligt, is het extra belangrijk om hierin te investeren.

Wil je graag meer tips over hoe je als organisatie op een duurzame manier inzet op hun welzijn en werkgeluk? Het boek ‘Fulltime Gepassioneerd’ staat boordevol concrete tips en tricks.

 

Bron: De Prins, D. (2021). Werkgeluk: de fabels, de feiten en de oplossingen