Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Hoe diversiteit op de werkvloer de bedrijfsprestaties beïnvloedt

Organisaties die zich inzetten voor diversiteit op de werkvloer zetten betere resultaten neer, trekken meer talent aan en kunnen rekenen op gemotiveerde en geëngageerde medewerkers. We zetten de voordelen van diversiteit voor jouw bedrijf op een rijtje.

Josefien De Bock

2 min. leestijd

Diversiteit: wat is dat precies?

Diversiteit verwijst naar de aanwezigheid van verschillende kenmerken, achtergronden, ervaringen en perspectieven binnen een organisatie. Dit kan betrekking hebben op verschillen in geslacht, leeftijd, etnische achtergrond, religie, seksuele geaardheid, opleidingsniveau, werkervaring en meer. Een divers personeelsbestand vertegenwoordigt een breed scala aan individuele kenmerken en identiteiten.

Diversiteit wordt vaak in één adem genoemd met inclusie. Inclusie heeft te maken met het creëren van een werkomgeving waarin alle individuen – ongeacht hun achtergrond of kenmerken – zich gewaardeerd, gerespecteerd en betrokken voelen. Hierdoor ontstaat een veilige cultuur waarin iedereen een stem krijgt, zijn of haar mening durft uiten en gelijke kansen heeft om zich te ontwikkelen en te groeien in de organisatie.

Voordelen van diversiteit voor jouw organisatie

Investeren in diversiteit betaalt zichzelf terug, letterlijk en figuurlijk. Dit zijn de voordelen van een diverse werkvloer:

Meer creativiteit en innovatie

Diverse teams brengen verschillende perspectieven, ervaringen en denkwijzen samen. Dat is goed voor de creativiteit en innovatie in je bedrijf, wat op zijn beurt kan leiden tot out-of-the-box ideeën en nieuwe oplossingen voor problemen.

Betere besluitvorming

Diversiteit heeft een positief effect op de besluitvormingscultuur van je bedrijf. Door verschillende standpunten en inzichten te overwegen, kunnen er betere beslissingen genomen worden.

Betere resultaten

Uit onderzoek blijkt dat diversiteit een positieve invloed heeft op de omzet en winst. Zo wijst een internationale studie van McKinsey uit dat de meest genderdiverse bedrijven resulaten boeken die tot 48% beter zijn dan die van de minst genderdiverse bedrijven.

Verhoogde klantgerichtheid

Ook het klantenbestand van je bedrijf wordt steeds diverser. Medewerkers die verschillende achtergronden en perspectieven vertegenwoordigen, hebben meer voeling met de behoeften en voorkeuren van diverse klanten.

Positief imago en meer talent

Bedrijven die diversiteit omarmen, hebben vaak een positiever imago bij klanten en (potentiële) medewerkers. Dit helpt om talent aan te trekken en te behouden – een belangrijk concurrentievoordeel in een tijdperk waarin talent schaarser is dan ooit.

Hoge werknemersbetrokkenheid

Een diverse werkomgeving stimuleert een gevoel van ‘belonging’ en betrokkenheid. Dat kan leiden tot een hogere productiviteit en een lager verloop, omdat werknemers op hun werkplek zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen voor wie ze zijn.

Kortom, diversiteit is niet enkel belangrijk vanuit ethisch en moreel oogpunt. Het is ook cruciaal voor het welzijn, de motivatie en de prestaties van je teams. Door in te zetten op diversiteit maak je je bedrijf sterker en succesvoller.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur