Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

De jobmarkt komt weer in beweging: hoe trek je het beste talent aan?

COVID-19 heeft heel wat teweeggebracht, en ook de arbeidsmarkt kende een sterke impact van het virus. Vorig jaar meldde VDAB bijvoorbeeld aan daling van 18% van het aantal vacatures. Aanwervingen werden massaal on hold gezet, maar ook vele medewerkers zetten door de financiële onzekerheid hun zoektocht naar een nieuwe uitdaging even stop.

Bright Plus

4 min. leestijd

Maar de economie herstelt zich. Bedrijven hebben nood aan talent om te kunnen groeien, maar de schaarste op de arbeidsmarkt is er niet kleiner op geworden. Hoe kan jij in deze uitdagende jobmarkt het beste talent aantrekken?

De arbeidsmarkt weer in beweging

Door het coronavirus stond de arbeidsmarkt even stil. Maar enerzijds herleeft de economie, en hebben organisaties nood aan talent om hun bedrijfsgroei te verzekeren. Want niet alleen is digitalisering in een stroomversnelling geraakt, waardoor de technologische skills bijgevolg des te belangrijker worden. Daarenboven bewees het coronavirus dat de bedrijfswereld van de ene dag op de andere kan veranderen. Bedrijven gaan bijgevolg naarstig op zoek naar personeel dat hier adequaat en flexibel mee kan omgaan.

Daarnaast kijken ook medewerkers opnieuw uit naar een nieuwe job. Als het contact met collega’s vermindert en je mensen niet meer zo vaak naar die leuke werkplek komen, blijven voornamelijk de functie as sich en het takenpakket over. Heel wat medewerkers zijn hierdoor wat kritischer gaan nadenken over hun job. Want werkgeluk, blijven leren en groeien blijven nu eenmaal cruciaal, des te meer in turbulente tijden. Nu ook medewerkers merken dat bedrijven opnieuw op zoek gaan naar nieuwe collega’s, durven ze de stap te zetten om op zoek te gaan naar een nieuwe job.

Hire for attitude, train for skills

Werkgevers zullen er in de toekomst steeds meer rekening mee moeten houden dat de werkervaring van kandidaten minder goed aansluit bij wat jij exact goed. Durf talent aanwerven omwille van hun potentieel, en niet enkel om de kennis en ervaring die ze nu reeds bezitten. Verkies kandidaten met leervermogen en de juiste attitude en help hen de juiste skills gaandeweg te ontwikkelen. De trend die op goed deze hybride arbeidsmarkt inspeelt is upskilling en reskilling, waarbij je medewerkers helpt de nodige skills te vergaren die op de huidige arbeidsmarkt noodzakelijk zijn.

Het meten van potentieel is minder makkelijk en tastbaar dan bijvoorbeeld kennis of ervaring bevragen. Wil je graag professioneel advies? Dan kan je enerzijds beroep doen op de expertise van een rekruteringsbureau. Eerst en vooral zijn deze recruiters getraind om het potentieel van kandidaten in kaart te brengen. Daarnaast hebben zij ook testings op maat om de kwaliteiten van jouw kandidaat te meten en in kaart te brengen.

Zet in op perspectief

Of het nu gaat om schoolverlaters of ervaren medewerkers, toekomstperspectief is belangrijk. Geef je medewerkers daarom een idee van waar ze naartoe kunnen groeien binnen de organisatie. Groeien kan ik heel wat verschillende manieren, en er is geen one size fits all formule. Sommigen willen graag de hiërarchische carrièreladder beklimmen, terwijl anderen dan weer energie halen uit een verbreding van hun takenpakket.

Het is voor alle medewerkers belangrijk om zich zowel persoonlijk als professioneel te ontplooien. Zij willen immers hun talenten investeren in een bedrijf dat hun carrière vooruit kan helpen, en hun bestaande vaardigheden kan aanscherpen. Bied je heel wat opleidingen aan? Zet je in op promotiemogelijkheden? Of heb je uitdagende projecten waar jouw medewerkers hun tanden in kunnen zetten? Door een klimaat van levenslang leren en vooruitgang te stimuleren, kan je jouw bestaande werknemers motiveren en hen zo helpen hun prestaties naar een hoger niveau te tillen.

Maak van welzijn prioriteit

Welzijn op het werk wordt ongetwijfeld een van de belangrijkste hr-thema’s voor de komende jaren. Want ook medewerkers hechten hier steeds meer belang aan, zeker nu het vele thuiswerken de grens tussen werk en privé grotendeels vervaagt. Het naar voor schuiven van dit thema binnen jouw hr- en loonbeleid vormt absoluut een competitief voordeel bij het aantrekken en behouden van talent.

En welzijn gaat verder dan af en toe een yoga sessie of een fruitmand op kantoor. Het omvat zowel het mentale als fysieke aspect. Een welzijnsbeleid moet daarnaast méér zijn dan wat mooie woorden op een hippe folder. Het is niet genoeg om ideeën neer te pennen om welzijn van je to-do te kunnen afchecken. Een welzijnsbeleid is ook geen vast gegeven, het moet mee-evolueren met de tijd en actualiteit en de huidige wensen van je medewerkers. Onze tip? Evalueer regelmatig, en vraag aan je medewerkers waar ze momenteel nood aan hebben. Alleen zo investeer je in een beleid op maat van je medewerkers.

Flexibiliteit

Het fileprobleem in ons land blijft zeer aanwezig, ook nu we vaker thuiswerken. En dat heeft ook zijn invloed op jouw medewerkers en op de aantrekkelijkheid van jouw organisatie. Een goede bereikbaarheid speelt namelijk voor heel wat kandidaten een belangrijke rol bij de keuze voor een nieuwe uitdaging. Hoe fijn de job ook is, uren in de file staan kan het welzijn en de tevredenheid van je medewerkers pijlsnel laten dalen. Investeren in duurzame mobiliteitsoplossingen of thuiswerk kan hier een uitweg bieden, waarbij mogelijkheden zoals carpoole, de elektrische fiets of het openbaar vervoer worden aangereikt.

Ook flexibiliteit wordt alsmaar belangrijker. Van telewerk tot flexibele uurroosters; dit kan je medewerkers de mogelijkheid bieden om hun werkdag optimaal in te plannen en hun werk en privé nog beter op elkaar af te stemmen. Je geeft hen zo een gevoel van vrijheid, en dat wordt ongetwijfeld geapprecieerd.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij jouw zoektocht naar nieuwe medewerkers? Neem een rekruteringsoplossingen of bezorg ons jouw vacature. Onze consultants helpen je met veel plezier verder.