Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Talent hoarding? Geef je team liever alle ruimte om te groeien

Geen enkele leidinggevende neemt graag afscheid van z’n beste teamleden. Dat jouw toptalenten doorgroeien naar een andere functie binnen het bedrijf is nochtans een goede zaak. In plaats van je strafste medewerkers kost wat het kost onder je vleugels te houden, geef je hen beter de ruimte om te groeien. Dat komt ook de hele organisatie ten goede.

Bright Plus

3 min. leestijd

Het gevaar van talent hoarding

Jouw beste teamleden boeken resultaten die ver boven je verwachtingen uitstijgen. Het zijn dus absolute aanwinsten voor je team. Die laat je natuurlijk niet graag schieten. Hoewel het heel normaal is om toppers te willen koesteren, heeft talent hoarding net een averechts effect.

Wanneer je jouw best presterende medewerkers niet aanmoedigt om te groeien, zullen ze niet alleen jouw team, maar zelfs de organisatie verlaten. Medewerkers met groeipotentieel willen hun ambities waarmaken. Lukt dat niet, dan zullen ze andere opportuniteiten zoeken in een organisatie waar doorgroeien wél een optie is.

Met deze tips ondersteun jij de ontwikkeling van je teamleden en hou jij toptalent aan boord.

Coaching

Opleidingen en evaluatiegesprekken dragen bij tot de ontwikkeling van je medewerkers, maar het is niet de enige manier om hen actief aan te moedigen om te groeien. Dat doe je nog beter als je ze op regelmatige basis zinvolle feedback geeft. Zo toon je het hele jaar door dat je geïnteresseerd bent in hun werk, maar ook in hen als persoon.  Je laat zien dat je begaan bent met hun carrière en dat je kan helpen bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Zo help je jouw mensen doelen te bereiken op individueel, team- en organisatieniveau.

Groeit je beste teamlid door naar een andere functie, team of afdeling? Dan komt dat zowel je organisatie als je eigen team ten goede. Je toont immers aan je andere teamleden dat groei op alle mogelijke manieren aangemoedigd wordt. Daardoor zullen ook zij hun beste beentje voorzetten en het team sterker maken.

Knowledge sharing

Een boost aan motivatie is niet het enige voordeel voor je eigen team. Hoe meer ruimte je jouw beste teamleden geeft om bij te leren, hoe meer kennis ze kunnen delen met hun collega’s.

Knowledge sharing maak je mogelijk door getalenteerde teamleden aan te stellen om opleidingen te geven en door hen nauw te betrekken bij de coaching van nieuwe medewerkers. Je vergroot op die manier de kennis van je andere teamleden en  houdt je toptalent gemotiveerd om het beste van zichzelf te geven.

Objectieve evaluaties

Een evaluatiegesprek is altijd spannend. Daarom is het belangrijk dat jij elke medewerker op eenzelfde, constante manier evalueert. Hanteer vaste criteria om prestaties te beoordelen, maar stel daarnaast ook een persoonlijk ontwikkelingsplan op met medewerkers die boven je verwachtingen presteren.

Deel dit plan vervolgens met je collega’s van andere teams of afdelingen. Zo blijven zij op de hoogte van de vaardigheden, doorgroeimogelijkheden en ambities van jouw teamleden en zullen ze dat ook in de andere richting doen. Zo blijf jij ook op de hoogte van medewerkers die jouw team kunnen versterken en bouwen jullie samen aan een ijzersterke organisatie.

Aandacht voor ambitie

Toptalent verliezen aan een andere organisatie is een spijtige zaak én een dure kost. Let daarom goed op de carriereveranderingen die werknemers maken. Hoe groeien ze? Op welke momenten doen ze dat? Wat zijn hun ambities op lange termijn? Door te analyseren welke stappen je toptalenten zetten, kan je beter voorspellen wanneer ze klaar zijn voor een nieuwe uitdaging. Zo heb je de kans om jouw teamlid een interne opportuniteit aan te bieden, voordat hij of zij die kans elders gaat zoeken.

Let wel: wees altijd eerlijk en transparant over de mogelijkheden en carrièrepaden binnen de organisatie. Vergeet niet dat mensen ook horizontaal kunnen groeien als er even geen verticale groeimogelijkheden zijn.

Ben je nog op zoek naar nieuwe medewerkers met talent? Of wil jij het talent in je organisatie beter in kaart brengen? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.