Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Het geheim van high performance at work

Of hoe ‘durven’ van jou een even grote held maakt als van daredevil Cedric Dumont

Bright Plus

6 min. leestijd

Als manager moet je je comfortzone durven verlaten. Want goed leiderschap is gebaat bij outside the box denken. Avonturier-ondernemer Cedric Dumont leert je hoe dat kan, want niemand tast de grenzen van het mogelijke meer af dan hij. Met zijn inzicht in extreme sport, de prestatiepsychologie en het ondernemerschap toont hij managers hoe ze hun mensen beter kunnen motiveren, nauwer leren samenwerken en open leren staan voor verandering.

Wie is Cedric Dumont?

Omschrijf je Cedric Dumont als basejumper, stuntman of coach, dan mis je de helft van het verhaal. Hij laat zich niet graag in die nauwe hokjes duwen. Ook niet verwonderlijk voor zo’n vogelvrije avonturier-ondernemer. Als lid van het Redbullteam, spreker, schrijver en bovenal durver reist hij de hele wereld rond en tast hij de grenzen van het mogelijke af. Voor zichzelf, maar ook voor de mensen om hem heen.

Zijn inspirerende programma’s-op-maat leiden tot duurzame en concrete resultaten en dat niet alleen voor sporters. Ze bieden ook bedrijfsleiders en personeelsleden een nieuwe kijk op productiviteit, innovatie en succes. Al meer dan tien jaar adviseert hij organisaties als Microsoft, Le Pain Quotidien US en Belgacom en inspireert hij iedereen die het aandurft om the sky te bereiken.

Kleine jongens worden grote helden

The sky is the limit is een uitdrukking die Cedric Dumont al van kindsbeen af heel letterlijk nam. Zijn grote droom? Leren vliegen. Dat die kinderdroom werkelijkheid werd, greep de avonturier aan als platform om zichzelf elke dag een stukje verder te pushen. Niet alleen op fysiek gebied, maar vooral in zijn groeiproces als mens. Een mindset die hij ook aan zijn publiek wil meegeven: “Of je nu een topsporter, kunstenaar, muzikant of leidinggevende bent, het startpunt van elk succesvol parcours is ‘durven’. Durven om je eigen weg te volgen, durven om jezelf te zijn, durven om onzekerheid te aanvaarden. Te veel mensen gaan nooit op zoek naar wat ze echt willen, naar waar ze echt van dromen, omdat ze de onzekerheid die daarmee gepaard gaat niet kunnen accepteren. Nochtans is het net door die onzekerheid te omarmen dat je ze kan leren gebruiken om relevant te blijven en te blijven groeien en ontwikkelen.”

Cedric Dumont

The sky is the limit

De vlucht vooruit

Wat heeft een man die van kantoorgebouwen springt te maken met de mensen die in die kantoren werken? Het is een vraag die Dumont wel vaker krijgt. “Topsporters, kunstenaars en leidinggevenden zijn stuk voor stuk high achievers. Die spreken allemaal dezelfde taal,” verklaart hij. “Als ze willen groeien, relevant willen blijven, hun vaardigheden willen optimaliseren en dus uiteindelijk succesvol willen zijn en blijven, moeten ze daar allemaal dezelfde tools voor gebruiken.”

Die tools verzamelt Dumont onder de noemer ‘power skills’, drie vaardigheden waardoor ook managers en hun medewerkers beter zullen presteren, makkelijker kunnen omgaan met verandering en zichzelf steeds verder zullen ontwikkelen: mindset, focus en trust.

 

• Mindset

Ben je niet tevreden met je huidige situatie? Dan kan er pas iets veranderen wanneer je jezelf volledig verantwoordelijk durft te stellen voor je eigen acties, voor alles wat je doet. Met zeuren kom je nergens. Het is niet de schuld van de cultuur, van de economie, van corona. Die zaken zullen niet veranderen door erover te klagen. Hoe jij ermee omgaat, daar heb je wel vat op. Pas je innerlijke dialoog aan en durf te veranderen.

Maar dat veranderen maakt mensen onzeker. Dat is heel normaal. Iedereen ervaart angst, zelfs Cedric Dumont. Zijn mindset helpt hem echter om die angst steeds opnieuw te overwinnen. Een mindset die iedereen zichzelf kan aanmeten, daar is hij heel erg zeker van. Geloof in wat je kan en in wat je doet en herinner jezelf er elke morgen aan waarom je die dingen doet. Je doel in het leven voor ogen houden is wat jou zal helpen om nieuwe hoogtes te bereiken, om meer te doen dan ‘bezig zijn’ en om anderen mee te krijgen in je verhaal. Dat is de springplank naar inspirational leadership. Op die manier ben je niet alleen een CEO, maar ook een CIO: een Chief Inspirational Officer. Eentje die outside the box durft denken, die de comfortzone durft verlaten en die groeit bij elke grens die verlegd wordt.

• Focus

Focus in het leven is meer dan alleen maar concentreren op een specifieke taak. Het is een noodzakelijke skill die je voortstuwt. Focussen betekent keuzes durven maken, prioriteiten durven stellen en zo echt productief leren zijn. In de bedrijfswereld vinden mensen het vaak moeilijk om aan te geven dat ze andere, specifieke prioriteiten hebben. Ook dat is een kwestie van durven. Want wat gaan de mensen zeggen als je een keertje nee durft zeggen? Nochtans zijn het de mensen die altijd maar ja zeggen en alles maar aanvaarden die op den duur enkel nog maar ‘bezig’ zijn, maar zich niet meer focussen en dus niet langer echt productief zijn. Kom op voor jezelf, voor je visie en voor de dingen waar je echt in gelooft.

• Trust

Hoe meer vertrouwen er is binnen een team, hoe meer de leden van dat team zich betrokken zullen voelen bij de organisatie en hoe meer ze hun vaardigheden zullen optimaliseren. Dat maakt van trust de derde belangrijke power skill in deze succesformule. Door een veilige omgeving te creëren in je onderneming, durven mensen grenzen te verleggen, outside the box te denken, feedback te geven, ideeën te delen en nieuwe dingen uit te proberen. Dat gevoel van vertrouwen wek je op wanneer je open en transparant communiceert, wanneer je ruimte maakt voor wederzijdse feedback en wanneer je toont dat fouten maken geen schande is, maar net een leerproces kan zijn om weer meer te groeien. Kom ook altijd je beloftes na en geef het goede voorbeeld. Maak van ‘leading by example’ je professionele motto.

Topsporters, kunstenaars en leidinggevenden zijn stuk voor stuk high achievers. Die spreken allemaal dezelfde taal. Als ze willen groeien, relevant willen blijven, hun vaardigheden willen optimaliseren en dus uiteindelijk succesvol willen zijn en blijven, moeten ze daar allemaal dezelfde tools voor gebruiken.

Connectie, een absolute topprioriteit

Het is één zaak om jezelf de power skills voor succes aan te meten, maar als leidinggevende moet je natuurlijk ook de mensen om je heen weten te inspireren om hetzelfde te doen. Dat kan alleen als je de tijd neemt om die mensen bewust te leren kennen en van connectie een absolute topprioriteit te maken. De boodschap van Cedric Dumont is duidelijk: don’t talk about people, talk to them. Doe de moeite om de mensen in je organisatie echt te leren kennen. Vraag oprecht hoe het met hen gaat, wat hen bezighoudt, hoe ze zich voelen in je organisatie en deel ook je eigen doelen met hen.

Voor Cedric Dumont is dat een vanzelfsprekendheid die van toepassing is voor elke sector, maar in het bijzonder voor de HR-dienstverleners, voor wie mensen niet alleen hun kapitaal, maar ook hun business zijn. “Heel veel mensen hullen zich in een vals gevoel van zekerheid. Ze zitten vast in hun comfortzone en durven de stap niet te wagen om die te verlaten. Nochtans is de coronacrisis het ultieme bewijs dat zekerheid niet bestaat en dat we als ondernemers dus beter focussen op een andere vorm van geruststelling die je wel aan mensen kan geven. Doe dat in de vorm van open communicatie, vertrouwen en empathie. Durf mensen inspireren om hun grenzen af te tasten door zelf geïnspireerd te blijven en je eigen mogelijkheden te blijven verleggen.”