Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Nieuwe samenwerkingsvormen winnen aan belang

De war for talent woedt volop. Heel wat bedrijven hebben nood aan nieuwe medewerkers om hun doelstellingen te behalen. Willen ze het nodige talent aantrekken? Dan moeten ze verder kijken dan een vast contract. Want er zijn ook andere samenwerkingsvormen die aan belang winnen en zorgen voor de nodige flexibiliteit. Time to recruit outside the box!

Bright Plus

3 min. leestijd

Ga je op zoek naar talent, dan is het belangrijk om op voorhand goed na te denken over welk type contract je juist wilt aanbieden. Heb je een tijdelijke opdracht? Dan kan je beroep doen op uitzendwerk om jouw team gedurende een bepaalde periode te versterken. Let wel: een uitzendcontract is vooral interessant als opstap naar een vast contract. De flexibiliteit van uitzendarbeid zorgt er namelijk voor dat je uitgebreid de tijd krijgt om de kandidaat ‘on the job’ te evalueren en te kijken hoe de samenwerking verloopt.

Uitzendarbeid biedt heel wat voordelen, maar kies je bij de aanwerving voor dit type contract dan bestaat de kans dat je snel botst op het grootste nadeel: kandidaten hebben de jobs momenteel voor het kiezen en haken doorgaans af op een uitzendcontract. De meeste mensen verkiezen een vast contract, iets wat door de sterke positie van kandidaten op de arbeidsmarkt vlot te verkrijgen is. Het is dus moeilijker geworden om kwalitatieve kandidaten te motiveren om te werken via een uitzendcontract.

Zet in op outsourcing

Toch iemand nodig om die tijdelijke piek op te vangen of je te ondersteunen bij een bepaald project? Dan is outsourcing de meest interessante optie. In dat geval schakel je voor een bepaalde periode een professional in die vast in dienst is bij een HR-partner. Deze persoon versterkt jouw team voor de tijd of taak die nodig is en gaat dan weer op naar de volgende opdracht. Outsourcing biedt heel wat voordelen. Enerzijds voor organisaties die op zoek zijn naar tijdelijke, kwalitatieve ondersteuning. Maar daarnaast is het ook de ideale oplossing voor medewerkers die hun kennis en netwerk in sneltempo willen uitbreiden, steeds met de zekerheid van een vast contract.

Deze manier van werken is erg flexibel, maar bleek in het verleden nog heel wat bedrijven af te schrikken. Gelukkig zijn we de laatste jaren aan een sterke inhaalbeweging bezig. De vraag naar flexibele contractvormen zoals outsourcing is de voorbije 10 jaar heel sterk gestegen. Ook bij Bright Plus wint deze dienstverlening jaar na jaar aan belang.

Kijk naar flexibel talent

Naast outsourcing is er nog een mogelijkheid om tijdelijke opdrachten in te vullen: freelancers. Hun aandeel op de arbeidsmarkt groeit snel en ze bieden een enorme meerwaarde voor organisaties. Werken met freelancers heeft heel wat voordelen. Enerzijds kan je op deze manier flexibeler inspelen op de snel veranderende noden op de markt. Anderzijds hebben freelancers vaak een unieke combinatie van specifieke kennis en skills die steeds zeldzamer wordt op de arbeidsmarkt.

Een doordacht en flexibel HR-beleid wordt wel een belangrijke uitdaging voor bedrijven in 2022 en de komende jaren: waarom zet je een flexibele werkkracht in, wanneer doe je dat, en hoe pak je dat aan? Zeker aangezien de competenties en ervaring die freelancers met zich meebrengen steeds noodzakelijker worden voor je organisatie is het cruciaal om hiermee aan de slag te gaan.

Werken met freelancers heeft heel wat voordelen. Enerzijds kan je op deze manier flexibeler inspelen op de snel veranderende noden op de markt. Anderzijds hebben freelancers vaak een unieke combinatie van specifieke kennis en skills die steeds zeldzamer wordt op de arbeidsmarkt.

Stimuleer job crafting

Outside the box rekruteren hoeft niet altijd letterlijk buiten jouw bedrijfsmuren te gebeuren. Je kan ook binnen je team of organisatie op zoek gaan naar het nodige talent, de zogenaamde ruwe bolsters. Dit zijn de medewerkers die bepaalde skills nu nog niet bezitten, maar wel enthousiast zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren en het potentieel hebben om door te groeien naar een nieuwe functie.

Een manier om dat te doen is job crafting, al jaren een gekende term binnen HR. Het houdt in dat medewerkers proactief hun takenpakket mee gaan vormgeven. Je laat je medewerkers zelf uitzoeken wat ze in de toekomst kunnen bijdragen zodanig dat het werk optimaal aansluit bij hun motivatie, talenten en vaardigheden.

Rekruteren anno 2022 is niet eenvoudig, maar je staat er niet alleen voor. Heb je nood aan tips en tricks? Download dan de gratis publicatie van Bright Plus.