event
Onderzoek bewijst het: leeftijdsclichés nog springlevend, maar achterhaald

Clichés leven op de werkvloer. Dat heeft ons onderzoek duidelijk bewezen. Zowel de oudere generaties als Gen Z zijn het eens met de meeste clichés die we hebben onderzocht. Tegelijk toont de studie aan dat generatiedenken achterhaald is. Dat blijkt duidelijk uit deze vijf clichés.
Over het gen z-onderzoek
Samen met onderzoeksbureau iVOX onderzochten we 12 leeftijdsstereotypen over Gen Z. De online enquête werd afgenomen in december 2023 - januari 2024 bij een steekproef van 2034 Belgische bedienden en leidinggevenden tussen 18 en 75 jaar. De respondenten beoordeelden de mythe (bv. ‘Gen Z is minder bereid om de extra mile te gaan dan andere generaties’), gevolgd door een zelfbeoordeling (bv. ‘Ik ben zelf bereid om de extra mile te gaan’).
1. Flexibiliteit blijkt must voor jong én oud
7 op de 10 van de oudere collega’s (niet-Gen Z) vindt dat Gen Z flexibiliteit belangrijker vindt dan zij.
Binnen Gen Z loopt dat zelfs op tot 8 op de 10. Maar wanneer we vragen naar een zelfbeoordeling – vind jij flexibiliteit belangrijk? – dan is het antwoord volmondig ja, over àlle generaties heen.

2. Balans werk-privé: Millennials en Gen X steken Gen Z voorbij
Is work-lifebalance een absolute prioriteit voor Gen Z? Daarover is de meerderheid van de respondenten het eens, ook Gen Z zelf. Maar opvallend genoeg scoren in de zelfbeoordeling – Hoe belangrijk is een goede werk-privébalans voor jou? – de oudere generaties hoger dan Gen Z. Sterker nog, Gen Z geeft vaker dan de oudere respondenten aan dat ze hun werk voorrang geven op hun privéleven en dat je voor je carrière nu eenmaal af en toe een opoffering moet doen.

3. Salaris: dé reden om van job te veranderen
De meerderheid van de ondervraagden vindt dat Gen Z meer gebrand is op salaris dan andere generaties. Maar in werkelijkheid vindt iedereen een mooi loon belangrijk. Sterker nog: verloning blijkt dé doorslaggevende factor om van werkgever te veranderen. Voor Gen Z, maar ook voor alle andere generaties op de werkvloer.

4. Hoe ouder, hoe groter de loyaliteit
Gen Z zou makkelijker van werkgever veranderen dan oudere collega’s. Ons onderzoek bevestigt dat, net zoals de arbeidsmarktcijfers trouwens. Het is nu eenmaal zo dat medewerkers aan het begin van hun loopbaan hun weg nog aan het zoeken zijn en jobhoppen hoort daarbij.
Driekwart van de Gen Z’ers noemt zichzelf loyaal tegenover 9 op de 10 van de oudere generaties. Misschien willen ze wel snel doorgroeien naar een leidinggevende positie? Ook dat stereotype hebben we onderzocht en wordt min of meer bevestigd.

5. Gen Z heeft lak aan regels en hiërarchie? Klopt niet!
Bijna 7 op de 10 respondenten vindt dat Gen Z minder waarde hecht aan regels en hiërarchie – met weinig verschil tussen de generaties. Een beetje tegenstrijdig daarmee: Gen Z geeft aan regels en hiërarchie net heel belangrijk te vinden. Sterker nog, bijna de helft vindt dat de baas niet dezelfde regels hoeft te volgen, omdat het de baas is. Dat percentage ligt bij de oudere generaties een stuk lager.

Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema

Personeelsbeleid
Betrokken medewerkers door open en transparante communicatie
2 min. leestijd

Personeelsbeleid
Hoe zet je in op transparante feedback?
2 min. leestijd

Personeelsbeleid
Komaf maken met leeftijdsclichés? 3 tips van dé expert in multigenerationeel samenwerken
2 min. leestijd

Personeelsbeleid
Joris Philips (VDAB) over generatiedenken: “Er zijn relevantere breuklijnen om je beleid op te bouwen”
2 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event