Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Opnieuw één dag per week naar kantoor: wat zijn de voorwaarden?

Sinds 9 juni mogen medewerkers opnieuw één dag per week naar kantoor. Heel wat medewerkers keken lang uit naar deze terugkeer. Toch betekent deze versoepeling niet dat alles opnieuw mag, want er zijn nog steeds heel wat voorwaarden van toepassing. Advocatenkantoor Claeys & Engels lijst de belangrijkste verplichtingen voor je op.

Bright Plus

2 min. leestijd

Telewerk verplicht tot eind juni

Ook in juni blijft het telewerk verplicht voor alle ondernemingen, en dit voor iedereen die zijn of haar functie thuis kan uitoefenen. Het Ministerieel Besluit stelt nu ook uitdrukkelijk dat dit niet enkel geldt voor de eigen werknemers, maar voor iedereen op de werkvloer, ongeacht de aard van hun arbeidsrelatie. Dit geldt bijgevolg dus ook voor uitzendkrachten, externe consultants en medewerkers of freelancers.

Vanaf juli tot (minstens) eind augustus zou het telewerk niet langer verplicht, maar wel sterk aanbevolen worden. Het overlegcomité moet de finale knoop nog doorhakken, en deze beslissing zal afhankelijk zijn van de cijfers op dat moment. Vooral het aantal vaccinaties en besmettingen speelt hier een belangrijke rol.

Attest indien telewerk niet mogelijk is

Is telewerk voor bepaalde medewerkers niet mogelijk? Dan moet je als werkgever nog steeds een attest bezorgen dat aangeeft waarom aanwezigheid op kantoor vereist is. Opnieuw geldt dit voor iedereen binnen de organisatie, ongeacht de aard van hun arbeidsrelatie.

Maandelijkse aangifte via de registratietool

Zolang het telewerk verplicht is, blijft ook de verplichting op het vlak van de maandelijkse aangifte via de online registratietool op de website van de RSZ gelden. Op het portaal van de Sociale Zekerheid kan je hiervoor de nodige instructies terugvinden.

Let op, deze registratieplicht geldt niet voor alle ondernemingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan organisaties met minder dan vijf medewerkers (ongeacht de aard van hun arbeidsrelatie), werkgevers uit de bouw-, schoonmaak en vleessector of werkgevers in de gezondheidszorg.

Eén keer per week naar kantoor

Sinds woensdag 9 juni kan je wekelijks één terugkeermoment inplannen voor jouw medewerkers. Hiervoor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Het gaat om een terugkeermoment van één werkdag per week per persoon.
  • Per dag mag maximum 20% van de personen voor wie telewerk verplicht is, tegelijk op kantoor aanwezig zijn. Voor ondernemingen waar minder dan 10 personen werken, is het maximum aantal aanwezigen beperkt tot 5.
  • Deze terugkeer is volledig vrijwillig. Dat betekent dat je je medewerkers niet kan verplichten om naar kantoor te komen, en dat je er geen gevolg aan mag geven indien ze dat liever niet doen.
  • Communiceer duidelijk over de geldende maatregelen om de terugkeer naar kantoor veilig te laten verlopen. Het spreekt voor zich dat iedereen die op het werk aanwezig is alle preventiemaatregelen nauwgezet moet naleven.
  • Voelen jouw medewerkers zich ziek, vertonen ze ziektesymptomen of moeten ze in quarantaine na een risicocontact? Uiteraard is terugkeren naar kantoor dan uit den boze.
  • Vermijd woon-werkverkeer tijdens de piekuren van het openbaar vervoer of via carpooling zoveel mogelijk om risico’s te beperken.

Na ruim een halfjaar van verplicht telewerken zijn deze terugkeermomenten al een eerste voorproefje van die nieuwe realiteit. Vele medewerkers zijn alvast blij met deze versoepelingen, en het is jouw verplichting als werkgever om alles vlot en veilig te laten verlopen. Communiceer daarom steeds duidelijk naar jouw werknemers over de mogelijkheden en informeer hen ook uitdrukkelijk over de geldende maatregelen op de werkvloer. Wil je graag meer weten? Lees dan zeker volgende newsflash van Claeys & Engels. Wil je meer tips voor een vlotte heropstart? Je vindt tal van tips en advies in onze gratis reboardinggids