Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Medewerkers in ondersteunende functies verdienen gemiddeld € 3.379 bruto

Medewerkers in ondersteunende functies verdienen in België gemiddeld € 3.379 bruto per maand. Dat blijkt uit ons recent salarisonderzoek. Onder meer door de war for talent en de automatische loonindexering zijn de lonen de voorbije jaren snel de hoogte in gegaan.

Bright Plus

2 min. leestijd

Gelukkig kan je als organisatie het verschil maken met een duurzaam en motiverend loonbeleid, dat we in onze nieuwe salariswijzer uitvoerig toelichten.

Lonen voor meertalige professionals in kaart gebracht

Een transparant en marktconform loonbeleid is vandaag onontbeerlijk. De war for talent kent een hoogtepunt en ook het binden en boeien van medewerkers vormt een steeds grotere uitdaging. En deze strijd wordt ook op het loonfront gestreden. Binnen de supportniche in België verdient men gemiddeld €3.379 euro bruto, een stijging van maar liefst 14% ten opzichte van twee jaar geleden.

Deze stijging doet zich voor in alle regio’s, maar net als in de voorbije edities zien we dat de lonen in Brussel gemiddeld 9% hoger liggen dan het nationale gemiddelde. Ook sectoraal blijven de verschillen die we al jaren zien verder standhouden. Zo blijven de chemische en farmaceutische sector de hoogste lonen toekennen. In de horeca, toerisme of creatieve sector liggen de lonen gemiddeld een stuk lager.

Een goed loonbeleid omvat meer dan enkel salaris

Loon alleen volstaat echter niet voor een competitief aanwervings- en retentiebeleid. Dat zien we ook terug in de resultaten van ons tweejaarlijks salarisonderzoek bij meertalige professionals: bedrijven vinden steeds vaker de weg naar nieuwe extralegale voordelen en andere vormen van creatief verlonen.

Zo winnen de niet-financiële voordelen aan belang. En vaak zijn die net succesvoller voor een mooie samenwerking op de lange termijn. Want waardering gaat niet louter over harde cijfers. Het gaat ook over uitdagingen bieden in de job en de tastbare en zinvolle impact zien van hetgeen ze doen.  Om nieuwe medewerkers over de streep te trekken, is het daarom verstandig om alle troeven van je organisatie in de kijker te zetten, en niet enkel het salaris.

Flexibiliteit wint aan belang

Flexibele verloning is in opmars. Hierbij biedt de werkgever de mogelijkheid om het salarispakket deels zelf samen te stellen. Dit is ook voor meertalige professionals het ideale instrument om in te spelen op de behoeften van de medewerkers, maar helaas blijft dit onderbenut. Slechts 1 op 4 medewerkers kan zijn loonpakket deels zelf samenstellen.

Daarnaast zijn er heel wat extralegale voordelen die eveneens toelaten om werk en privé beter te combineren. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot thuiswerk of deeltijdwerken. Hier merken we wel een stijging ten opzichte van de voorbije jaren.

Er wordt nog te weinig open gecommuniceerd over loon

Heel wat organisaties stoppen veel tijd in het samenstellen van een mooi loonpakket. Het salaris op zich heeft echter weinig impact op de motivatie, maar het kan omgekeerd wel leiden tot veel frustratie indien men het gevoel heeft dat men niet eerlijk wordt beloond. Transparantie is hierbij het sleutelwoord.

De cijfers van onze werkgeversbevraging tonen nog wat ruimte voor verbetering: 2 op de 3 werkgevers denkt dat elke werknemer binnen de organisatie goed op de hoogte is van het loonbeleid. De helft zegt open te communiceren over het loonbeleid. 44% vindt dat hoe minder medewerkers weten over de lonen en hoe ze bepaald worden, hoe beter. Er is duidelijk nog geen praatcultuur in België als het om loon gaat. Zo’n transparante communicatie is een uitdaging voor elke hr-afdeling.

Salariswijzer als leidraad

“De vraag naar talent klinkt luider dan ooit en aangezien loon vaak een doorslaggevende rol speelt, is het belangrijk om rekening te houden met de veranderingen op de markt”, aldus Linda Cappelle, algemeen directeur. “Onze salariswijzer is een handige gids vol informatie over up-to-date loonschalen, loonevoluties en nieuwe inzichten. Het is bijgevolg een goede leidraad voor bedrijven bij het opzetten van een transparant en professioneel loonbeleid.”

Wil je graag meer weten? Download onze nieuwe salariswijzer.