event
Flexibel verlonen: medewerkers inspraak geven in hun loonpakket

Meer maatwerk in loonpakketten is een hot topic, maar voorlopig beweegt er nog te weinig op de werkvloer, geeft hr-expert Kenneth Stoclet toe. Zelf is hij een fervent voorstander van cafetariaplannen als flexibele verloning, maar er zijn ook andere manieren om je medewerkers meer inspraak te geven in hun salaris.
“Met een cafetariaplan zet je een deel van de verloning – typisch de eindejaarspremie – om in een aantal voordelen en stopt die in een korf”, legt Kenneth uit. “Denk aan vakantiedagen, pensioensparen, een ambulantezorgverzekering of multimedia.
Zo kunnen je medewerkers hun loonpakket op maat samenstellen en keuzes maken die passen bij hun levensfase of leefsituatie. Extra vakantiedagen kunnen bijvoorbeeld interessant zijn voor medewerkers met kleine kinderen terwijl multimedia voor Gen Z interessanter kunnen zijn.”
Hoe biedt het cafetariaplan meer looninspraak?
Kenneth: “Telkens wanneer het cafetariaplan wordt opengesteld, kunnen je medewerkers hun keuzes opnieuw bekijken en indien nodig aanpassen aan hun noden op dat moment. Zijn de kinderen net gestart op school en is extra verlof handig om de vakanties te overbruggen? Of is de energiefactuur gestegen en kan die eindejaarspremie nu beter van pas komen? Misschien wil iemand graag een elektrische fiets leasen om duurzamer naar het werk te komen? Het cafetariaplan maakt het mogelijk om flexibel in te spelen op veranderende noden en voorkeuren van je medewerkers.”
“Je medewerkers kiezen zelf uit die korf tot hun budget op is. Ze zitten zelf veel meer aan het stuur van hun verloning, wat motiverend werkt. Doordat het bedrag van de patronale bijdrage mee in de pot van het keuzebudget belandt, is het cafetariaplan bovendien een fiscaal interessante formule. Je medewerkers hebben dus meer geld te besteden, terwijl het voor jou een budgetneutrale operatie is.”
Waarom lopen niet meer werkgevers warm voor cafetariaplannen?
Kenneth: “Administratief is flexibel verlonen via cafetariaplan een complexe zaak, omdat elk voordeel fiscaal anders behandeld wordt. Dus je neemt het best een externe specialist onder de arm. Zij kunnen een cafetariaplan voor je implementeren en alle tooling voorzien, maar er hangt een prijskaartje aan vast.”
“Verder associëren kmo-ondernemers flexibel verlonen vooral met grote organisaties die veel meer voordelen kunnen bieden. Niets is minder waar: ook met een beperkt aantal voordelen stel je een mooi keuzepakket samen, waarmee je je werknemers een fiscaal voordeel gunt. Ook mooi meegenomen: in de kmo-wereld is het cafetariaplan vandaag nog een sterkere onderscheidende troef dan in grote bedrijven.”
En hoe zit het met looninspraak via het mobiliteitsbudget?
Kenneth: “Fietsvergoedingen, abonnementen voor het openbaar vervoer en fietsleases zitten duidelijk in de lift. Qua mobiliteit is er veel aan het verschuiven. Het mobiliteitsbudget, dat nochtans al sinds 2019 bestaat, blijft klein in de cijfers, maar is nu toch aan een bescheiden klim bezig. Met het nieuwe regeerakkoord zal dit trouwens verder toenemen: door de invoering van het verplicht mobiliteitsbudget krijgen werknemers met een bedrijfswagen automatisch toegang tot een fiscaal voordelig systeem dat duurzame mobiliteit stimuleert.”
“Je kent het mobiliteitsbudget toe aan je medewerkers als alternatief voor de bedrijfswagen. Ze kunnen het besteden aan alternatieve vervoersmogelijkheden. Een milieuvriendelijke wagen, bijvoorbeeld, een leasefiets of een abonnement voor het openbaar vervoer. Wie tot tien kilometer van het werk woont of structureel meer thuiswerkt dan op kantoor, mag er zelfs zijn woningkrediet of huur mee afbetalen. Zet je het budget niet in, dan wordt het cash uitbetaald, na aftrek van de bijzondere werknemersbijdrage.”
“Nadeel van het mobiliteitsbudget: doorgaans komt slechts een deel van je werknemers ervoor in aanmerking. Dit is namelijk enkel van toepassing op medewerkers die al recht hebben op een bedrijfswagen. Dit zou wel verder uitgebreid worden in het regeerakkoord maar daar is het voorlopig wachten op concrete wetgeving.”
Tot slot, verloning is meer dan loon alleen. Wat met niet-financiële beloningen binnen het salarispakket?
Kenneth: “We merken al jaren dat niet-financiële voordelen zoals flexibele uren aan belang winnen. Dat geldt trouwens net zozeer voor persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden. Kandidaten vinden ook groeiperspectief erg belangrijk om voor een bepaalde werkgever te kiezen. Denk aan trainingen om bepaalde skills aan te scherpen, interne of externe workshops, of een jaarbudget voor relevante opleidingen. Dat kan voor de huidige functie zijn of met het oog op interne mobiliteit. Koppel je die ontwikkelperspectieven aan een groeipad qua verloning, dan is de cirkel rond.”

Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Interessante artikels over dit thema

Loon & loonbeleid
5 tips voor transparante looncommunicatie
3 min. leestijd

Loon & loonbeleid
Loontevredenheid: 4 aspecten van een rechtvaardige verloning
2 min. leestijd

Loon & loonbeleid
Marktconforme salarissen zijn cruciaal om talent te vinden
4 min. leestijd

Loon & loonbeleid
Ontslagvergoeding: dit moet je weten
1 min. leestijd
Events en trainingen op de agenda
event
Salariswijzer 2025 – Maak je loonbeleid klaar voor de toekomst
event