Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Wat is het effect van corona op het loonbeleid van organisaties?

De coronapandemie zal de lonen in heel wat sectoren merkbaar onder druk zetten. De financiële resultaten van bedrijven zijn hier de belangrijkste reden voor. We zijn nu intussen al meer dan anderhalf jaar na de eerste besmetting in ons land, dus we kijken alvast even naar het effect van COVID-19 op het loonbeleid van Belgische organisaties.

Bright Plus

3 min. leestijd

De invloed van COVID-19 op het loon

Door corona daverde de arbeidsmarkt op haar grondvesten, maar daarnaast zal corona eveneens een grote impact hebben op het loonbeleid van organisaties. Want de bedrijfsresultaten zagen er dankzij de crisis plots heel anders uit dan verwacht en het economisch herstel valt moeilijk te voorspellen. Dat heeft ook een impact op de lonen van medewerkers. Verschillende kranten rapporteren al dat een loonsverhoging in 2021 voor velen er hoogstwaarschijnlijk niet in zit, en dat het variabel loon significant zal dalen.

Toch is dit effect moment nog niet merkbaar binnen de niche van meertalige ondersteunende professionals. Zo merken we momenteel nog geen daling op wanneer we de lonen voor en na de coronacrisis met elkaar vergelijken. Integendeel, de lonen bleven de afgelopen maanden licht stijgen.

Natuurlijk is het belangrijk om mee te geven dat de echte effecten van corona op het loon pas de komende maanden en jaren zichtbaar zullen worden. Eerst en vooral worden er momenteel door de overheid nog heel wat maatregelen genomen om de impact van de crisis zoveel mogelijk te beperken. Denk hierbij aan de steunmaatregelen voor getroffen sectorenof tijdelijke werkloosheid die voor een laatste keer tot eind 2021 werden verlengd.  Jan Dobbenie, Chief Information Officer bij VDAB, voorspelt dat vooral 2022 een moeilijk jaar zal worden voor de arbeidsmarkt. We werden intussen gevaccineerd, de steunmaatregelen worden stilaan afgebouwd, en dus zal slechts binnen enkele maanden de impact geheel duidelijk worden.

De financiële resultaten van bedrijven spelen hier natuurlijk een cruciale rol. Enkele bedrijven deden het gedurende de crisis erg goed, en daar zullen de lonen naar alle waarschijnlijkheid blijven stijgen. Maar door de langdurige opgelegde sluitingen van handelszaken en fysieke winkels werden heel wat sectoren waaronder de horeca en evenementensector sterk getroffen. In deze sectoren zullen er naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren minder budgetten ter beschikking zijn om loonsverhogingen toe te kennen.

Tot slot merken we dat de War for talent weer stevig woedt. De grote vraag naar talent zal de lonen voor bepaalde felbegeerde profielen, waaronder medewerkers met een sterke talenkennis, doen toenemen.

De impact op extralegale voordelen

Maar de crisis zal ook een stempel drukken op de verschillende extralegale voordelen. Zo wonnen gezondheidsverzekeringen in 2020 aan populariteit. Binnen de flexibele verloning merkt SD Worx een uitgesproken stijging van de hospitalisatieverzekering voor gezinsleden. Ook de vraag naar aanvullende gezondheidsverzekeringen (tandzorg, oogzorg, ambulante zorg, wachtpolis) steeg.

Daarnaast zal ook het vaker thuiswerken zorgen voor een verschuiving in de extralegale voordelen. Willen organisaties thuiswerk ook na de crisis implementeren? Dan zijn ze verplicht om een vergoeding voor telewerk te voorzien. Toch blijkt dat momenteel slechts 6% van de werkgevers een vergoeding voor telewerk voorziet.[2] Bedrijven moeten echter blijven zoeken en investeren waar nodig in nieuwe oplossingen als thuiswerkvergoedingen, of voorzien in ergonomie en comfort thuis indien ze kiezen voor een hybride werkvorm. Op deze manier kunnen ze hun medewerkers verlonen met een marktconform loonbeleid dat steeds is aangepast aan de actualiteit en de noden van de medewerkers.

Ben je benieuwd naar de gangbare lonen voor 2021? Of de verloningstrends van vandaag? Download dan gratis onze gloednieuwe salariswijzer.

 

Bronnen: 

Het Laatste Nieuws (2020). Deze impact heeft corona op je loon in 2021. Geraadpleegd via https://www.hln.be/jobs/deze-impact-heeft-corona-op-je-loon-in-2021~ad99b423/ (Geopend op 14/05/2021)

ZigZag HR Brainpickings (2021). Jan Dobbenie en Katrien Delille: Welke impact heeft digitalisering op de jobmarkt in 2021? Geraadpleegd via https://www.youtube.com/watch?v=rNqHJn0ljdY (Geopend op 27/04/2021)

SD Worx (2021). Kwart werknemers kiest hospitalisatieverzekering voor gezinsleden in Flex Income Plan. Geraadpleegd van https://www.sdworx.be/nl-be/pers/2021/2021-02-05-kwart-werknemers-kiest-hospitalisatieverzekering-voor-gezinsleden-in-flex-income-plan. (Geopend op 16/02/2021)

ZigZagHR (2021). Thuiswerkvergoeding: 4 vliegen in 1 klap! Geraadpleegd via https://zigzaghr.be/thuiswerkvergoeding-4-vliegen-in-1-klap/ (Geraadpleegd op 6/10/2021)