Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zes overtuigende redenen om te kiezen voor onervaren talent

In de krappe arbeidsmarkt van vandaag is het voor bedrijven van cruciaal belang om toptalent te vinden en aan boord te houden. Hoewel ervaren professionals waardevolle kennis en vaardigheden inbrengen, biedt het aanwerven van onervaren starters ook heel wat voordelen.

Bright Plus

2 min. leestijd

We geven je zes redenen waarom je als werkgever deze groep niet mag negeren in je aanwervingsstrategie.

1. Hoge dosis energie en dynamiek

Jonge en onervaren starters betreden het werkveld overwegend met een flinke dosis frisse energie en een hoog ambitieniveau. Ze zijn meestal leergierig, bereid om nieuwe uitdagingen aan te gaan en tonen een dynamische houding. Deze karaktereigenschappen kunnen een positieve impact hebben op de sfeer binnen de organisatie en het productiviteitsniveau bevorderen.

2. Flexibiliteit

Starters hebben nog geen vaste werkmethoden ontwikkeld en zijn daarom vaak flexibeler ingesteld dan hun meer ervaren collega’s. Ze kunnen zich snel aanpassen aan veranderingen en nieuwe situaties op de werkvloer. Deze flexibiliteit is een pluspunt in een snel veranderende bedrijfsomgeving.

3. Kostenbesparing

Door beginnende professionals aan te nemen, kunnen bedrijven aanzienlijk besparen op loonkosten en tegelijkertijd zeer gemotiveerde en gedreven medewerkers aanwerven. Bovendien kun je als bedrijf volop inzetten op hun opleiding en groei door een op maat traject aan te bieden en zo de skills en competenties te ontwikkelen die je bedrijf naar de  toekomst toe zal nodig hebben om verder te kunnen groeien en concurreren.

4. Digital natives

Jongeren worden ook vaak digital natives genoemd: zij zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en hebben daardoor vaak een natuurlijkere affiniteit met technologie. Deze digitale vaardigheden kunnen bijzonder waardevol zijn in het hedendaagse digitale zakelijke landschap.

5. Toekomstige leiders

Onervaren werknemers kunnen, met de juiste begeleiding en training, uitgroeien tot toekomstige leiders binnen het bedrijf. Investeren in hun ontwikkeling en groei kan leiden tot een (h)echte groep ambassadeurs voor de organisatie. Hierdoor kan het bedrijf ook beschikken over leiders die volledig vertrouwd zijn met de bedrijfswaarden, cultuur en werkmethoden.

6. Diversiteit

Het aanwerven van onervaren talent kan bijdragen aan een diverse werkomgeving. Jongeren kunnen nieuwe perspectieven en ideeën inbrengen, die kunnen leiden tot innovatie en een andere kijk op problem solving. Het diversifiëren van het personeelsbestand kan ook het bedrijfsimago verbeteren en een breder scala aan klanten en kandidaten aantrekken.

Hoewel het aannemen van onervaren talent zeker een investering van tijd en middelen vereist in termen van opleiding en ontwikkeling, kunnen de voordelen deze investeringen op lange termijn ruimschoots goedmaken. Het brengt vernieuwde energie, flexibiliteit, digitale behendigheid, nieuwe perspectieven en mogelijk toekomstige leiderschap in het bedrijf. Daarom is het aanwerven van onervaren talent een strategie die elk vooruitstrevend bedrijf zou moeten overwegen.