Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Met succes talent aantrekken? Zo zorg jij voor een vlot sollicitatieproces

Al jaren laait er een hevige war for talent in de bedrijfswereld. Zelfs corona kon niet zorgen voor een wapenstilstand. Dat betekent dat goede kandidaten aantrekken steeds vaker een hele uitdaging wordt. Ook op zoek naar talent? Met een vlot en aangenaam sollicitatieproces trek je de beste kandidaten aan.

Bright Plus

3 min. leestijd

1: Maak snelheid in je sollicitatieproces

Een goed sollicitatieproces is er eentje dat snel en efficiënt verloopt. ‘Vandaag besteld, morgen geleverd.’ Dankzij de Bol.coms of Coolblues van deze wereld kan je vanuit je zetel bestellen en binnen 24 uur staan ze voor je deur om je aanwinst te leveren. En dit is niet alleen binnen retail het geval. Onmiddellijk een antwoord op je vraag via chat of social media, live video’s,…. Je begrijpt dat kandidaten niet graag lang wachten op een nieuwe job. Door snelheid te maken in het sollicitatieproces vermijd je daarnaast dat andere bedrijven eerder met je talent aan de haal gaan.  

Maar een snel sollicitatieproces betekent natuurlijk niet dat je moet inboeten aan kwaliteit. Neem daarom je sollicitatieproces grondig onder de loep en evalueer wat er kan veranderen.

  • Zijn alle stappen in je sollicitatieproces echt nodig? Waar kan je schrappen?
  • Zijn videocalls een optie om tijd te besparen?
  • Kunnen meerdere personen binnen de organisatie de kandidaat samen interviewen om het aantal gesprekken te beperken?
  • Heb je wel voldoende tijd in je agenda ingepland om ervoor te zorgen dat kandidaten niet te lang moeten wachten op feedback?

2: Zorg voor een aangename ervaring

Snel en vlot kunnen solliciteren is één zaak, maar ook het belang van een aangenaam proces wordt steeds groter. Zijn er niet te veel stappen vereist? En is het proces voldoende laagdrempelig? In deze digitale wereld worden zowel positieve als negatieve ervaringen in een mum gedeeld. Het is dus belangrijk dat je als bedrijf een goede indruk maakt bij alle sollicitanten.

3: Communiceer

Een goede communicatie is ook tijdens het sollicitatieproces belangrijk. Zorg in de eerste plaats dat elke sollicitant een bevestiging ontvangt wanneer hij of zij zich kandidaat stelt. In deze bevestiging kan je aanhalen hoe de procedure verder zal verlopen, wanneer ze nieuws mogen verwachten en bij wie kandidaten terecht kunnen met vragen.

Wees daarnaast ook transparant over wat je verwacht, over wat de vacature precies inhoudt en over de cultuur van de organisatie. Het sollicitatieproces wordt aangenamer wanneer kandidaten tijdens dit proces al een fijne blik krijgen op hun eventuele werkplek in spe. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een leuk introductiefilmpje.

Blokkeer tot slot op voorhand al tijd in je agenda om kandidaten na het sollicitatieproces feedback te geven. Dat is goed voor je reputatie, maar ook voor de connectie met mogelijke toekomstige werknemers. Talenten die maar net naast de job grepen, zullen dan bij een volgende opportuniteit meer geneigd zijn om zich opnieuw kandidaat te stellen.

4: Coach je interviewer

Een goed sollicitatiegesprek afnemen is niet vanzelfsprekend. Begeleid de interviewer hierin en zorg dat hij of zij goed voorbereid is. Een kwalitatief sollicatiegesprek is meer dan een warme ontvangst. Kandidaten moeten het gevoel krijgen dat de recruiter het cv en de motivatiebrief grondig heeft bekeken. Zorg er ook voor dat je interviewer relevante, open vragen stelt en dat er ruimte is voor dialoog. Om die kwaliteit te verzekeren schakelen steeds meer organisaties de hulp in van professionele recruiters.

5: Vraag feedback aan de kandidaten

Is je sollicitatieproces afgelopen? Dan zijn je kandidaten niet de enigen die feedback kunnen gebruiken. Vraag ook de sollicitanten om het sollicitatieproces voor je te beoordelen. Uit de feedback van de kandidaten leer je hoe jij de ervaring voor kandidaten nog kan verbeteren en het sollicitatieproces kan optimaliseren.

Voldoen aan een goede candidate experience en de duur van een sollicitatieproces inkorten zonder aan kwaliteit in te boeten, vormt vanzelfsprekend een uitdaging. Heb je zelf niet de ruimte om de nodige tijd in je agenda te blokkeren? Dan kan een professioneel rekruteringsbureau helpen. Door hun expertise en ervaring kunnen zij snel en efficiënt kandidaten evalueren, zodat jij genoeg tijd over hebt om de beste matches echt goed te leren kennen. Toptalent gezocht? Jouw zoektocht naar de perfecte match start hier!