Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

5 veelgestelde vragen aan onze consultants

We ontvangen tal van vragen van werkgevers. Over waar ze de juiste medewerkers vinden of hoe ze het rekruteringsproces het best aanpakken. Onze consultants laten hun licht schijnen over de vragen waar bedrijven zich geregeld het hoofd over breken.

Bright Plus

2 min. leestijd

1. Wat zijn valkuilen bij het rekruteren van een nieuwe collega?

Blijf vooral realistisch in je verwachtingen. Weinig kandidaten zijn onmiddellijk beschikbaar, perfect tweetalig en kunnen duizelingwekkende PowerPoint-presentaties in elkaar boksen. Leg zeker niet te veel focus op hard skills. Die kun je vaak ‘on the job’ aanleren via opleidingen, webinars of – waarom niet – een heus taalbad. Wat werkgevers te vaak over het hoofd zien, is dat kandidaten zich goed moeten voelen bij de bedrijfscultuur. Met de juiste match zijn medewerkers gelukkiger en blijven ze langer in dienst. Maak het je kandidaten ten slotte makkelijk om te solliciteren. Complexe en veeleisende procedures schrikken af. Beperk je dus tot enkele eenvoudige stappen – al moet je doorheen het proces natuurlijk wel de juiste informatie verzamelen.


Onze tip: heb je iemand ontmoet wiens soft skills en persoonlijkheid bij jouw organisatie passen? Wacht dan niet te lang en doe snel een voorstel!

2. Wat is de meerwaarde van werken met een rekruteringsbureau?

Nieuwe medewerkers vinden kost heel wat tijd, dat weten we uit ervaring. Daarom loont het zeker de moeite om aan te kloppen bij een rekruteringsbureau. Zij hebben een groot netwerk, een database boordevol talent en kennen de meest recente trends in rekrutering. Bright Plus biedt verschillende oplossingen aan, zodat er altijd een formule is die past bij de vraag. Flexibiliteit via interim of toch onmiddellijk vast in dienst? Of misschien is er eerder nood aan tijdelijke versterking op kantoor? De mogelijkheden zijn eindeloos. We kennen de kneepjes van het vak en hebben de juiste tools en testen om kandidaten te selecteren. Ook soft skills en de fit met jouw bedrijf kunnen we meten. Zo blijft er voor jou meer tijd over om de goede kandidaten écht te leren kennen.

3. Hoe zet ik mijn employer brand beter in de kijker?

Employer branding wordt alsmaar belangrijker. Logisch, want tussen de vele vacatures wil jij als werkgever natuurlijk het verschil maken. Bovendien wil je kandidaten aantrekken die bij jouw bedrijf passen. Succesvolle employer branding begint bij weten waarvoor je staat als bedrijf. Pas daarna kun je dit overbrengen aan mogelijke kandidaten. Dure campagnes zijn trouwens geen must. Ook met blogs en social media raak je een heel eind. Cruciaal is dat je eerlijk bent en een duidelijk verhaal vertelt. Tip: betrek zeker je eigen werknemers. Zij zijn tenslotte jouw beste ambassadeurs.

4. Welke stappen in het selectieproces zijn echt noodzakelijk?

Het hangt er natuurlijk van af wat jij als werkgever precies zoekt. Voor heel wat skills zijn er specifieke testen beschikbaar, maar vermijd onnodige stappen. Schrap wat overbodig is en hou de selectieprocedure zo kort mogelijk. Tal van vaardigheden kun je ook met een gestructureerd interview achterhalen. Tijdens zo’n gesprek kom je te weten hoe de sollicitant zich in de functie zal gedragen en of hij of zij bij het bedrijf past. Om een beter beeld te krijgen kun je dit interview aanvullen met een persoonlijkheidstest.

5. Hoe houd ik mijn talent aan boord?

De juiste medewerkers vinden is één ding, ze ook op de lange termijn tevreden houden een ander. Heb daarom al van bij de selectie oog voor de ‘fit’ met je bedrijf. Ook is het belangrijk om mensen de kans te bieden om volop hun talenten in te zetten en te groeien. Opleidingen en groeimogelijkheden zijn daarbij de sleutel! Denk ten slotte ook aan hun welzijn, zowel mentaal als fysiek: onder meer stressmanagement en een gezonde balans tussen werk en privé zijn een absolute must.

Heb je nóg een vraag voor onze experts? Laat van je horen! De consultants van jouw dichtstbijzijnde kantoor helpen je graag verder.