event
Inspiration Day - Focus is het nieuwe goud
Antwerpen
Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.
Bij Bright Plus houden we tendensen nauwlettend in het oog. We houden vinger aan de pols en delen vervolgens de inzichten die we verwerven. Dat doen we nu opnieuw door in te zoomen op de hr-trends voor het komende jaar. Deze kennis nemen we mee om samen met onze klanten de spreekwoordelijke ‘match made in heaven’ te vinden.
Ons geheim? Luisteren naar kandidaten en werkgevers. Zo legden we de voorbije maanden ons oor te luisteren bij werkende Belgen over hun motivatie, en we bevroegen hr-professionals over hun hete hangijzers. Het resultaat van beide onderzoeken presenteren we je in vijf krachtige trends die je personeelsbeleid zullen kleuren. We hopen dat dit trendrapport je inspireert om 2023 succesvol af te trappen.
Afgelopen jaar ontving de VDAB bijna 400.000 vacatures (vacaturebericht oktober 2022) en in nagenoeg alle sectoren zitten werkgevers met de handen in het haar. Het resultaat: een gespannen arbeidsmarkt met kandidaten die vaak kunnen kiezen tussen werkgevers. Hoe ga je in zo’n situatie te werk om talent binnen te halen en het vervolgens duurzaam aan je te binden? In 2023 is dat geen zaak meer van hard skills en ervaring, maar van groeipotentieel en de culturele fit.
In 2023 moeten bedrjiven hun rekrutering focussen op het vinden van kandidaten met de juiste attitude en de motivatie om de nodige skills on the job aan te leren. Skills kun je immers aanleren of trainen, op voorwaarde dat de attitude goed zit en de kandidaat gemotiveerd is. Een job waarin ze zich overigens helemaal thuis voelen, want ook de fit tussen het DNA van beide partijen staat dit jaar centraal. Een match die niet alleen gemaakt moet worden door de hr afdeling, maar waar in de toekomst het hele team bij betrokken zal worden.
Diversiteit en inclusie zijn in onze maatschappij hot topics en ook binnen hr worden ze steeds belangrijker. Nochtans blijken onze Belgische werkvloeren nog absoluut geen weerspiegeling van de samenleving. Bovendien heeft inclusie pas kans op slagen als het in alle geledingen van de organisatie gedragen wordt. Het mag echt niet zomaar een ‘projectje van hr’ zijn. CEO’s moeten de trekker zijn en zich met het management en de werkvloer bezinnen over de waarden en normen.
Alleen met een open blik uit alle hoeken kunnen wervings- en selectieprocessen in de toekomst meer aandacht hebben voor diversiteit. Door het hele team bij dit proces te betrekken, kan er sprake zijn van een divers en daarmee ook een meer creatief, innovatief en productief team.
Terwijl de fitnesszaal, gezonde voeding in de cafetaria en sportieve challenges op de werkvloer lang de plak zwaaiden, verschuift de welzijnsfocus vandaag naar mentale gezondheid. De stijging van het langdurig ziekteverzuim in combinatie met een gespannen arbeidsmarkt heeft werkgevers en werknemers wakker geschud. Om maar te zwijgen over de jonge generatie die work-lifebalance zeer hoog op de verlanglijst heeft staan. De nood is er, nu nog de vertaling naar een duurzaam hr beleid.
Beweren dat het verloningspakket niet belangrijk is in de war for talent, is je kop in het zand steken. Maar er zijn wel degelijk andere troeven in een duurzaam loonbeleid tussen werkgever en werknemer. Denk aan flexibele werkuren, een gevarieerd takenpakket, ruime opleidingsmogelijkheden, vakantiedagen of mobiliteitskeuzes. Je weet dus best welke loonschalen en extralegale voordelen courant zijn in je branche. Aan de hand van zo’n loonbenchmarking kom je te weten of je loonpakketten marktconform zijn.
Voor het tweede jaar op rij zullen de loononderhandelingen gedomineerd worden door de hoge automatische indexering. Toch blijft het belangrijk om uitzonderlijke prestaties individueel te erkennen. Becijfer welk budget je hiervoor kunt en wilt inzetten en ga slim te werk. Overweeg daarnaast ook budgetneutrale maatregelen waarmee je je medewerkers net dat tikkeltje meer biedt, zoals flexibel verlonen. Als werkgever voel je dat niet in de portemonnee, maar je geeft er je team wel één belangrijk extra voordeel mee: de keuzevrijheid om hun verloningspakket optimaal af te stemmen op hun persoonlijke behoeftes.
Werken mensen omdat ze zich amuseren en ze hun werk boeiend vinden? Of willen werknemers vooral bewijzen dat ze het kunnen? Uit ons onderzoek blijkt dat de meerderheid van de werkende Belgen gemotiveerd is, al voelen velen toch een vorm van druk. In 2023 is het hoog tijd dat we enkele hardnekkige motivatiemythes ontkrachten en pleiten voor ‘motiveren zonder te controleren’.
Motivatie die intrinsiek is of vanuit zinvolheid komt, noemen we ‘high quality motivatie’. Interne en externe dwang, daarentegen, zijn vormen van ‘low quality motivatie’. Waarom die nuance zo belangrijk is? Niet elke job is interessant en niet elke taak leuk. Maar je kunt een project of takenpakket wel zinvol maken. 92% van bevraagde werkgevers en werknemers denkt nog steeds dat meer motivatie altijd beter is. Maar dit gaat alleen op voor high quality motivatie. Interne dwang, bijvoorbeeld, zorgt voor een heel sterke motivatie, maar is tegelijk een sterke voorspeller van burn-out. Nochtans komt het vaak voor. Jezelf bewijzen dat je het kunt, is voor driekwart (74%) van de ondervraagden een motivator. 1 op de 4 werkt omdat hij zich anders slecht voelt over zichzelf.
Voor motivatie vanuit zinvolheid valt dus zeker nog winst te boeken. Motivatie is tot slot een combinatie van meerdere factoren, waarbij een goed evenwicht gezocht moet worden tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Een oefening die bedrijven in 2023 bewuster zullen moeten maken als ze strijdvaardig willen zijn in de war for talent.
Wil jij je verder verdiepen in de 5 hr-trends van 2023? Ontdek de resultaten van ons onderzoek en het advies van onze experten-ter-zake in ons trendrapport voor 2023.
Download: HR trends 2024
Boeiend artikel?
Deel het met je vrienden
Personeelsbeleid
Joris Philips (VDAB) over generatiedenken: “Er zijn relevantere breuklijnen om je beleid op te bouwen”
2 min. leestijd
Personeelsbeleid
Komaf maken met leeftijdsclichés? 3 tips van dé expert in multigenerationeel samenwerken
2 min. leestijd
Personeelsbeleid
Onderzoek bewijst het: leeftijdsclichés nog springlevend, maar achterhaald
2 min. leestijd
Personeelsbeleid
HR-checklist: klaar voor 2025 in 6 stappen
3 min. leestijd
event
Antwerpen
event
event
Je sollicitatie in 7 stappen
stap 1
Over welke vaardigheden en kwaliteiten beschik je? En belangrijker nog: wat verwacht je van een job? Tijdens een telefonisch gesprek leren we elkaar beter kennen.
stap 2
We vragen je een aantal testen te maken. Zo krijgen wij een duidelijk beeld van jouw kennis en kunnen wij jou de juiste vacatures voorschotelen.
stap 3
Samen met een van onze consultants bespreek je wat jij zoekt in een job en overloop je jouw testresultaten.
stap 4
Op discrete manier winnen we professionele referenties in bij de door jou opgegeven contactpersonen.
stap 5
Vervolgens stellen we je verschillende vacatures voor. Iets voor jou? Dan begeleiden wij jouw vlotjes doorheen de sollicitatieprocedure van de klant.
stap 6
Hebben we een perfecte match voor jou gevonden? Dan ga je aan de slag.
stap 7
Nadat je van start bent gegaan, houden we regelmatig contact. Daarnaast staan wij jou bij met scherpe artikels, concrete opleidingen en heel wat tools zodat jij je voortdurend verder kan ontwikkelen.