Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Ontslagvergoeding: dit moet je weten

Kies je ervoor om de samenwerking met een medewerker meteen stop te zetten, zonder dringende reden? Dan moet je een ontslagvergoeding betalen. Die telt als compensatie voor het feit dat de medewerker van de ene dag op de andere zonder inkomen zit. Hoeveel bedraagt de ontslagvergoeding en wanneer moet je ze uitbetalen?

Josefien De Bock

1 min. leestijd

Wat is een ontslagvergoeding?

Als je beslist om een medewerker te laten gaan, heb je als werkgever twee opties. Je kan de medewerker de wettelijk bepaalde opzegtermijn laten uitdoen of de samenwerking eenzijdig beëindigen zonder opzegperiode, bijvoorbeeld als je denkt dat hij of zij klantgegevens of andere gevoelige informatie zou meenemen. In het tweede geval moet je een ontslagvergoeding betalen, ook wel verbrekings-of opzeggingsvergoeding genoemd. Hiermee compenseer je het feit dat de medewerker van de ene dag op de andere zonder werk zit.

Wanneer geen recht op een ontslagvergoeding?

Als je een dringende reden voor het ontslag kan inroepen, vervalt de wettelijke opzegtermijn en dus ook de ontslagvergoeding. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je medewerker een zware fout gemaakt heeft. In dat geval doe je wel het best een beroep op een expert, want voor een ontslag met dringende redenen moet je een formele procedure volgen die zeer specifiek is.

Hoeveel bedraagt de ontslagvergoeding?

De ontslagvergoeding bedraagt het loon dat verschuldigd is voor de periode van de opzegtermijn, en bestaat uit twee delen:

  • Het lopende loon dat overeenkomt met de duur van de opzegtermijn of het resterende gedeelte ervan. Dit lopende loon is samengesteld uit:
    • het bruto maandloon van de medewerker
    • alle premies, uitgezonderd eenmalige premies
    • het variabel loon (gemiddelde van de laatste 12 maanden)
    • het loon voor gepresteerde overuren
  •  Alle voordelen waar de medewerker tijdens de arbeidsovereenkomst recht op had. Denk aan privégebruik van de bedrijfswagen en/of gsm, maaltijdcheques…

Wanneer moet je de ontslagvergoeding uitbetalen?

Je bent verplicht om de ontslagvergoeding in één keer te betalen, meteen na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Dit komt erop neer dat de medewerker de vergoeding ontvangt bij de eerstvolgende loonberekening. Als de medewerker hiermee akkoord gaat, kan je de uitbetaling van de ontslagvergoeding eventueel spreiden. Hou er rekening mee dat je de bedrijfsvoorheffing en sociale bijdragen wel onmiddellijk moet doorstorten. Voor bedrijven in financiële moeilijkheden kan een uitzondering gemaakt worden onder voorwaarden. Laat je hiervoor bijstaan door een expert.

Op zoek naar de juiste medewerker voor jouw bedrijf? Bright Plus helpt jou bij de zoektocht naar de ideale kandidaat.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur