Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Geen loonsverhoging mogelijk? Ook met deze fijne alternatieven toon je jouw waardering!

Medewerkers die goed werk leveren verdienen een goed loon. Maar als de loonkosten stijgen is opslag geven niet altijd een mogelijkheid. Dat begrijpen we, zeker in tijden waarin loon steeds vaker wordt ingezet als een wapen in de war for talent en de hoge indexatie de loonkosten doen pieken.

Bright Plus

2 min. leestijd

Gelukkig zijn er ook andere manieren waarop jij talent kan aantrekken en werknemers ook op lange termijn kan blijven motiveren.

Flexibiliteit werkt in twee richtingen

In de moderne bedrijfswereld verwachten werkgevers steeds meer flexibiliteit van hun werknemers. Die flexibiliteit ook teruggeven wordt steeds belangrijker. Het gros van je medewerkers proefde de afgelopen periode van telewerk en dat smaakt voor veel mensen naar meer. Ook flexibele werkuren staan steeds vaker bovenaan op de prioriteitenlijst. Kunnen bepalen waar én wanneer ze werken is voor veel werknemers een doorslaggevende factor.

Ook als het op het salarispakket aankomt, is flexibiliteit de boodschap. Niet elke werknemer staat immers te springen voor dezelfde extralegale voordelen, zoals bijvoorbeeld een bedrijfswagen of laptop. Dankzij flexibele alternatieven zoals het cafetariaplan hebben medewerkers de optie om zelf hun voordelenpakket samen te stellen op maat van hun persoonlijke behoeften, zonder dat de loonkosten stijgen.

Een match met de bedrijfscultuur

Een goed loon blijft belangrijk, maar voor gen Y en Z is een fit met de bedrijfscultuur minstens zo bepalend. Jonge talenten willen vandaag veel meer uit hun job halen dan een salaris en extralegale voordelen. Ze willen zich goed voelen op de werkvloer, een fijne relatie opbouwen met collega’s en leidinggevenden en het gevoel hebben dat hun waarden en normen matchen met die van het bedrijf. Ze staan bewuster in het leven en willen dat hun job bijdraagt aan hun werk- én levensgeluk. Daarom wordt het motto ‘hire for attitude, train for skills’ alleen maar belangrijker.

Ruimte om te groeien

Gemotiveerde medewerkers willen vooruit in hun carrière. Daarom trek je ook met een duidelijk groeiperspectief heel wat nieuw talent over de streep om voor jouw organisatie te kiezen en zich ook op lange termijn aan je te binden. Het aanbieden van training en opleiding is daar een belangrijk onderdeel van, maar denk ook aan coaching-on-the job en een open feedbackcultuur.

Ook het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan wakkert de intrinsieke motivatie van medewerkers aan, net als het uitstippelen van concrete groeipaden. Door samen met je mensen te bespreken waar ze binnen 1, 5 of 10 jaar kunnen staan, bied je ze een perspectief dat op de lange termijn veel meer waard is dan een eenmalige loonsopslag.

Wil je graag meer weten over een goed en transparant loonbeleid? Download dan onze gratis salariswijzer.