Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Gig economy: waarom freelance werken in de lift zit

The war for talent woedt al langer dan vandaag. De schaarste op de arbeidsmarkt neemt toe en ook de loonkosten stijgen. Daarom doen steeds meer bedrijven een beroep op freelancers. Tegelijk gaan meer werkkrachten op zoek naar professionele variatie. Flexibel werken heeft dan ook duidelijke voordelen, zowel voor zelfstandigen als opdrachtgevers.

Bright Plus

3 min. leestijd

Het rekruteren en behouden van talent is vandaag een hele uitdaging door de krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast nemen steeds meer werknemers hun loopbaan in eigen handen. Ze willen zich niet meer aan één werkgever binden en kiezen daarom sneller voor freelance werk. Een win win voor beide partijen want bedrijven kunnen  op freelancers rekenen voor een grote mate van kennis, expertise en flexibiliteit.

Freelancers uit alle sectoren

Wat is er de laatste jaren veranderd? Het aantal freelancers in Vlaanderen en Brussel neemt nog steeds snel toe. Zo steeg het percentage freelancers in 2021 opnieuw met 5% in vergelijking met jaar voordien.

Tegelijk kiezen steeds mensen uit een steeds bredere waaier aan sectoren voor freelance werk. Vroeger ging het vooral over experten met een eerder leidinggevende functie, of profielen met veel ervaring. Vandaag verschuift de trend ook richting jongere, minder ervaren en eerder operationele medewerkers. Steeds meer professionals van diverse sectoren maken een bewuste keuze om op zelfstandige basis voor bedrijven te werken.

Boeiende carrière en gezonde work-life balance

Werknemers hechten steeds meer waarde aan hun work-life balance. Wie zelf z’n werkweek indeelt, kan op zoek gaan naar het optimale evenwicht tussen werk en vrije tijd. Een freelancer kiest zelf de opdrachten die hij of zij leuk vindt, en bepaalt meestal ook in samenspraak met de organisatie waar en wanneer die opdrachten worden uitgevoerd. Een luxe, die professionals steeds meer aanspreekt.

Hierop inspelen wordt daarom belangrijker voor werkgevers. Niet alleen verwachten werknemers een gezonde dosis flexibiliteit naar werkplaats en werktijd toe, ook een divers en uitdagend takenpakket is meer dan ooit bepalend om te kiezen voor een job – of voor een freelance opdracht.

Flexibele werkschil

Voor werkgevers is het financiële voordeel van werken met freelancers bekend: je kan rekenen op een vast uurtarief en daar komen geen extra’s bovenop, zoals sociale lasten of vakantiegeld. De freelancer staat hier helemaal zelf voor in.

Maar er zijn heel wat meer redenen om te werken met freelance talent, met flexibiliteit en expertise bovenaan de lijst. Steeds meer werkgevers opteren dan ook bewust voor freelance profielen voor een deel van het bedrijfswerk – de zogenaamde ‘flexibele schil’. Het laat je als werkgever toe om flexibel te plannen. Weet je bijvoorbeeld dat de werkdruk op een specifiek moment zal toenemen? Dan plan je freelancers in om tijdelijk bij te springen. Ook de aard van een project kan meer geschikt zijn voor een freelance uitbesteding, dan voor een contractuele aanwerving van lange duur. Denk hierbij aan complexe projecten die een specifieke expertise vereisen.

Bovendien geeft het je een voorsprong op de markt. Wie werkt met freelancers, haalt regelmatig talenten en inzichten binnen die ontbreken in het bedrijf of de organisatie. En dat komt uiteindelijk ten goede van het hele team.

Gezond ecosysteem voor freelance samenwerking

Wie regelmatig samenwerkt met freelancers heeft wel nood aan een inclusief HR-beleid, ook voor de tijdelijke medewerkers. Het hr-beleid van veel bedrijven en organisaties is vandaag niet nog helemaal aangepast aan deze nieuwe vorm van samenwerken en heeft nood aan een nieuwe kijk op talent management, retentie en performance management. Je gaat ook vaak meer projectmatig werken, en dat vergt evengoed nieuwe skills.

Ook praktisch heeft dit enkele implicaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toegang voor freelancers tot het bedrijf, een goede vpn-verbinding voor thuiswerk en de juiste connecties met collega’s.

De slotsom? Freelance is aan een opmars bezig, en dat is goed nieuws voor zowel professionals als bedrijven. Ben je op zoek naar een freelance profiel? Dan helpen wij je graag verder!