Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Je loonkosten verlagen via alternatieve verloning

Hoe blijf je een aantrekkelijke werkgever zonder dat je loonkosten de pan uit swingen? Het is een relevante vraag in economisch uitdagende tijden. Hr-expert Kenneth Stoclet, Compensation & Benefits Manager bij RGF Staffing Belgium, ziet heil in alternatieve verloning.

Bright Plus

3 min. leestijd

“Om nieuwe medewerkers over de streep te trekken, moet je alle troeven van je organisatie in de kijker zetten. Niet enkel het salaris.”  

Onder meer door de automatische loonindexering stegen de lonen de voorbije jaren in een sneltempo. Tel daarbij nog de krapte op de arbeidsmarkt, en het is duidelijk dat bedrijven worstelen om nieuw talent te vinden. Gelukkig kan je het verschil maken met een duurzaam en motiverend loonbeleid. Maar wat houdt dat precies in?  

Geen ruimte voor loonsopslag: wat nu?

Het moet gezegd worden dat loon een belangrijke factor blijft om talent aan te trekken en te behouden. Kenneth: “Uit ons salarisonderzoek blijkt dat lang niet alle bedienden tevreden zijn over hun huidige loon. De helft ervan overweegt zelfs van job te veranderen voor een beter salarispakket.  

Loonsverhogingen zorgen bovendien voor een hogere tevredenheid, wat dan weer vaak een impact heeft op de productiviteit van medewerkers. Maar er is vandaag weinig financiële ruimte voor loonsopslag boven op de index of baremieke verhogingen. De loonnorm laat dit trouwens ook niet toe.”  

Zijn er dan geen alternatieven voor het brutoloon om medewerkers tóch te belonen voor het geleverde werk? Kenneth: “Jazeker, er bestaan heel wat optimaliseringsopties. De loonbonus of bonus cao 90 is een goed voorbeeld. Hiermee ken je een fiscaal gunstig extraatje toe bij goede groepsprestaties, zoals een behaalde omzetstijging of minder arbeidsongevallen. Het bedrag is wel begrensd tot 4020 euro. Wil je een hoger bonusbedrag, dan zijn warrants een aantrekkelijke optie. Werknemers houden netto tot wel 35% meer over dan wanneer je de bonus in cash zou uitbetalen.” 

Innovatie belonen

Een minder bekende optimalisatiemaatregel is de innovatiepremie, zegt Kenneth. “Via die premie ken je werknemers een financieel vergoeding toe voor innovatieve producten, processen of diensten. Als aan de voorwaarden is voldaan, wordt deze vergoeding vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en niet belast. Het toepassingsgebied is ruim, dus zeker het overwegen waard.” 

Beloning is meer dan geld alleen

Opmerkelijk: voor een samenwerking op lange termijnis niet-financiële beloning vaak succesvoller dan salaris. Want waardering gaat niet louter over harde cijfers. Kenneth: “We focussen heel erg op het brutoloon, maaltijdcheques en een bedrijfswagen. Die worden bijna als vanzelfsprekend beschouwd. Maar loon is veel meer dan dat. Zo worden bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden steeds belangrijker. Denk aan opleidingen, workshops, een opleidingsbudget. Maar ook een leuke werkplek en goede teamsfeer zijn een troef om mensen aan je organisatie te binden. Teambuildings en bedrijfsworkations – een combinatie van werk en vakantie –  zijn vandaag bijvoorbeeld erg in trek.”  

Maar loon is veel meer dan dat. Zo worden bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden steeds belangrijker. Denk aan opleidingen, workshops, een opleidingsbudget.

Verloning op maat via het cafetariaplan

Met een cafetariaplan kunnen werknemers een deel van hun verloning (bv. eindejaarspremie) omzetten in een aantal voordelen die ze zelf kiezen op basis van hun individuele voorkeuren. Denk aan extra vakantiedagen, een bonus, pensioenbijdragen of een leaseauto of -fiets. Hierdoor geef je je medewerkers meer inspraak in hun loonpakket, maar zonder dat je loonkosten stijgen. Een win-win dus. Kenneth: “Ik adviseer kmo’s altijd om te starten met een beperkt keuzeaanbod. Op basis van de feedback van je medewerkers kan je je cafetariaplan stelselmatig uitbreiden.”  

Iedereen wint bij transparantie

Volgens Kenneth wordt er nog te weinig open gecommuniceerd over alle facetten van een loonpakket. Werknemers kennen bijgevolg onvoldoende de totale waarde van wat ze ontvangen, zeker wat de extralegale voordelen betreft.  

“Wil je als werkgever echt het verschil maken? Maak dan ook de andere voordelen zichtbaar, zoals groepsverzekeringen, pensioensparen, talentmanagement en mentale welzijnsprogramma’s. Dat doe je bijvoorbeeld met een employee benefit statement, een gedetailleerd overzicht per medewerker van alle verschillende beloningscomponenten. Als medewerkers zouden weten wat ze écht verdienen, zal ook de tevredenheid met het totale loonpakket stijgen.”  

Salariswijzer 2024

Benieuwd naar onze vijf adviezen voor een motiverend loonbeleid?

De Salariswijzer 2023-2024, een tweejaarlijks onderzoek over loon bij meer dan 1200 meertalige professionals, helpt je je loonbeleid te optimaliseren via een actueel inzicht in de verloningstrends en up-to-date salarisinformatie voor meertalige bedienden. 

Download nu De Salariswijzer