Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Het screenen op basis van een cv, hoe pak je dat best aan?

Een cv screening is een belangrijk onderdeel van het selectieproces. Het bepaalt namelijk mee welke kandidaten zullen worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Een cv vertelt natuurlijk niet alles, maar een goede cv screening kan je wel helpen om tijd te besparen en om de beste kandidaten voor de job te selecteren.

Bright Plus

3 min. leestijd

Wees duidelijk over wie je juist zoekt

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om duidelijk op te lijsten wat je zoekt in een kandidaat. Wat zijn de belangrijkste functie-eisen? Welke competenties zijn echt noodzakelijk, en welke kunnen eventueel nog later on-the-job worden aangeleerd? Wees hier niet te streng en heb vooral oog voor het potentieel van een kandidaat. Nadien kunnen de nodige skills vaak via opleiding of coaching worden verworven.

Let tot slot op dat je hierbij niet discrimineert! Factoren zoals bijvoorbeeld leeftijd, geslacht of etniciteit zeggen niets over het potentieel en de capaciteiten van een kandidaat en mogen dan ook absoluut niet worden meegenomen als criterium bij het doornemen van de cv’s.

Kijk verder dan enkel diploma

In plaats van uitsluitend te focussen op diploma’s, vaardigheden en eerdere werkervaringen loont het tijdens het selecteren van cv’s om meer oog te hebben voor de persoonlijkheid en drijfveren van kandidaten. Want alleen op die manier trek je mensen aan die passen binnen je bedrijfscultuur en die gelukkig zullen zijn in de job.

Ook zaken zoals motivatie en attitude zijn belangrijk. Natuurlijk is dat moeilijk te vatten in een cv, maar bijvoorbeeld de korte samenvatting op de cv, een motivatiebrief of het begeleidend schrijven kunnen hier vaak al meer inzicht in bieden.

Maak een selectie

Na het lezen van de cv's kun je een selectie maken van de kandidaten die verder zullen worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Een recruiter kijkt gemiddeld 6 seconden naar een cv. Zorg er dus wel voor dat je voldoende tijd neemt om de cv’s grondig te evalueren zodat je de nodige informatie eruit kunt halen. Je kan er eventueel ook voor kiezen om cv’s blind te screenen en informatie zoals leeftijd of geslacht weg te laten zodat je je hierdoor zeker niet kan laten beïnvloeden.

Vraag indien nodig bijkomende info

Zoals aangegeven is het niet altijd eenvoudig om de nodige informatie uit een cv te halen. Vraag daarom in het sollicitatieproces om een motivatiebrief of begeleidende mail. Een motivatiebrief kan je helpen om meer te weten te komen over de motivatie van de kandidaat en waarom hij of zij interesse heeft in de functie. Zijn er gaten in het cv of is er iets in het professionele parcours niet helemaal duidelijk? Misschien wordt dit wel in deze brief verder uitgelegd.

Je kan de kandidaat ook steeds bellen voor bijkomende informatie als je twijfelt. Een telefoontje kan je helpen om een eerste indruk te krijgen van de kandidaat en om vragen te stellen over het cv zodat alles voldoende helder is.

Doe beroep op een rekruteringsspecialist

Een rekruteringsproces is niet te onderschatten omdat het zowel qua tijd als qua kost een serieuze investering is. Om een objectieve keuze te maken, kun je je ook laten bijstaan door een HR-professional. Zij kunnen bijvoorbeeld de cv screening voor hun rekening nemen of later een extra interview afnemen om dieper in te gaan op aspecten die voor jou belangrijk zijn. Of ze nemen extra testen af om specifieke vaardigheden in kaart te brengen.

Verloopt het allemaal, of met een bepaald deelaspect, minder vlot dan je had gehoopt? Neem gerust contact op met de experten van Bright Plus. Wij helpen je graag verder met één of meerdere aspecten van je rekruteringsproces.

We hopen alvast dat deze tips je helpen om de juiste kandidaten te selecteren voor jouw vacatures. Ben je op zoek naar bijkomend advies? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder.