Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

The future looks Bright: Een blik op de toekomst van hr

De hr-sector evolueert razendsnel. Maar hoe zien de klanten van Bright Plus de toekomst van human resources?

Bright Plus

2 min. leestijd

We vroegen het aan Yves Helsen, die we enkele jaren geleden matchten met Afas Software, en intussen aan de slag is als Manager Support & Opleidingen. Ook Bieke Van Gorp, medeoprichter en COO van Qompium, het bedrijf achter de medische app Fibricheck, geeft haar visie op wat ons te wachten staat.

De uitdagingen van de toekomst

Yves: “The war for talent woedt al langer dan vandaag, maar het zal nóg moeilijker worden om de geschikte profielen te vinden. Daarnaast wordt het vooral geen makkelijke opdracht om talent langdurig te binden aan je bedrijf.”

Bieke: “Volgens mij zal ook de technologie de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Het biedt vele voordelen, absoluut. Maar we zullen er ook over moeten waken dat het menselijke aspect binnen de hr-sector niet verloren gaat. Dat is essentieel om medewerkers te behouden. Je moet een band met hen creëren en het werk attractief houden. Dat zal technologie nooit kunnen vervangen.”

Yves: Dat klopt. Technologie zal ook steeds belangrijker worden. Het kan dat menselijke aspect net versterken. Doordat je processen kan automatiseren komt er tijd vrij om meer met mensen bezig te zijn. Daarbij komt dat nieuwe werknemers digitaal verwend zijn. In een tijd dat mensen alles kunnen met hun smartphone is het logisch dat bijvoorbeeld verlof aanvragen of een loonbrief bekijken ook digitaal kan. ” 

En wat zien jullie als mogelijke oplossingen om hiermee om te gaan?

Bieke: “Rekruteren is tijdrovend en dat zal in de toekomst zeker niet veranderen. Hr zal in de toekomst sterk inzetten op efficiëntie. Als organisatie zal het bijvoorbeeld mogelijk worden om bepaalde werknemers te ‘delen’ met andere bedrijven. Vooral start-ups staan nu al open voor zogenaamde deeljobs.“

We moeten erover waken dat het menselijke aspect binnen hr niet verloren gaat.

Yves: “Sollicitanten weten steeds meer wat ze waard zijn. Een positieve evolutie, maar daarom wordt investeren in je mensen belangrijker. Het draait vooral om de omkadering: de normen en waarden van je organisatie. Onze medewerkers zijn het belangrijkste. Daarom zetten we volop binnen Afas in op vertrouwen en open communicatie. Het is de bedoeling om de rol van hr dan ook meer en meer te laten evolueren van louter registreren naar regisseren. Onze werknemers krijgen steeds meer zelfbeschikkingsrecht.”

Bieke: “Binnen Qompium trainen we onze mensen voor wat technologie ons niet kan bieden. We zetten in op belangrijke competenties in de toekomst: creatief vermogen, out of the box denken en verbanden leggen. En om ons talent te behouden blijven we in de toekomst inzetten op een fijne en uitdagende job. We maken het werk aantrekkelijk en zorgen ervoor dat ze kunnen blijven groeien, zodat ze elke dag gelukkig naar het werk blijven komen.”