Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Marktconforme salarissen zijn cruciaal om talent te vinden

Talent is schaars en de strijd om gekwalificeerde medewerkers woedt hevig. Om die te vinden en te binden, moet je hen correct verlonen. Je wil ten slotte niet te weinig, maar ook niet te veel betalen. Door je lonen te vergelijken met de gangbare verloning op de markt kan je marktconforme salarissen samenstellen.

Bright Plus

4 min. leestijd

Welk voordeel levert dit op, hoe ga je ermee aan de slag en wat is de ervaring bij voedingsbedrijf Vandemoortele?

Wat is een marktconform salaris?

Een marktconform salaris ligt in lijn met andere salarissen in de markt. Je bepaalt het door te kijken naar wat vergelijkbare bedrijven of organisaties betalen voor gelijkaardige functies. Factoren die meespelen in je overweging zijn ervaring, kwalificaties en verantwoordelijkheden, maar ook lokale marktomstandigheden en economische factoren.

Schaarste aan kandidaten

De zoektocht naar talent is al een hele tijd geen evidentie in een arbeidsmarkt die almaar krapper wordt. Over het algemeen geldt: de vraag naar arbeid blijft hoog, het aanbod klein. In die krappe arbeidsmarkt is marktconforme verloning een noodzakelijke voorwaarde. Uit ons recent salarisonderzoek bleek opnieuw dat loon een cruciale factor is om voor een werkgever te kiezen en dat ook te blijven doen.

Bij voedingsbedrijf Vandemoortele weten ze dat al langer en net daarom voelen ze de schaarste minder. “We hebben een goede reputatie op het vlak van verloning, boven het marktgemiddelde”, zegt CHRO Marc Croonen. “Hierdoor zijn we relatief aantrekkelijk als werkgever. Natuurlijk gaat het voor bepaalde profielen moeilijker, zoals techniekers en onderhoudsmensen, en er zijn ook geografische verschillen. Maar in de regel mogen we niet klagen.”

 

Externe loonbenchmarks bieden inzicht

Marktconform verlonen begint met een gefundeerd marktonderzoek van de huidige salarisniveaus voor vergelijkbare functies. Dit omvat zowel het basissalaris als de secundaire arbeidsvoorwaarden (een bedrijfswagen, extra vakantiedagen, reiskostenvergoeding …). Die gemiddelden vergelijk je vervolgens met wat je zelf betaalt. Merk je grote verschillen op, dan kan je eventueel je eigen loonbarema’s aanpassen. In de regel doe je er goed aan om je salarissen minstens om de 2 jaar te toetsen aan externe benchmarks.

“We monitoren voortdurend de loonevolutie in de landen waar we actief zijn”, aldus Marc. Voor kaderleden en bedienden werken we hiervoor samen met een gespecialiseerd internationaal bureau. Voor arbeiders en bediendenfuncties beperken we ons tot lokale studies. Vooral in Oost-Europa, waar de markten minder collectief geregeld zijn, evolueren de lonen snel. Daar houden we 2 tot 3 keer per jaar de vinger aan de pols. In België hebben we de index waardoor de marktevoluties minder volatiel zijn.”

Zorg voor een fair loonbeleid

Naast het externe marktonderzoek moet je ook je interne salarisstructuur grondig onder de loep nemen. Zijn er grote verschillen tussen wat nieuwe en ervaren medewerkers verdienen voor vergelijkbare rollen? Ook dit kan leiden tot demotivatie en zelfs verloop. Je medewerkers willen er namelijk op kunnen vertrouwen dat nieuwe collega’s met een gelijkaardig profiel op dezelfde manier worden beloond. Je kan natuurlijk de lonen optrekken voor de hele groep, maar dat is duur en niet altijd wenselijk.

“Soms moet je een trade-off maken”, gaat Marc verder. “Moeilijk in te vullen vacatures langer open laten staan of een hoger salaris bieden om toch mensen aan te trekken. Maar wat we absoluut niet willen is een onevenwicht creërendoor gelijkaardige functies anders te verlonen. Voor unieke jobs kan het uiteraard wel. Zo staat de functie van safety officer al jaren op de lijst van de knelpuntberoepen, maar als bedrijf zijn we wel verplicht om er een te hebben. En als de vraag hoog is en er is weinig aanbod, dan stijgt de prijs. Zo gaat dat nu eenmaal in de economie.”

Meer dan enkel loon

Het is inmiddels wel duidelijk: wil je getalenteerde werknemers aantrekkenen aan je binden dan is een marktconform loon de juiste keuze. Wanneer werknemers zich gewaardeerd voelen en eerlijk worden beloond voor hun inspanningen, zijn ze over het algemeen meer gemotiveerd en productiever. Dit draagt bij aan de algehele prestaties van de organisatie.

Al maakt Marc hier wel een bedenking bij: “Betaal je te weinig dan verlies je mensen, want ze voelen zich niet gewaardeerd. En terecht. Maar als je hen te veel betaalt, blijven ze enkel voor het geld en niet voor de jobinhoud of intrinsieke motivatie: de zogenaamde gouden kooi. Op lange termijn is dat nefast.”

Salaris is misschien het meest tastbaar en omvat het brutoloon, een eventuele aanvullende variabele beloning en extra voordelen. Gelukkig zijn er ook niet-financiële voordelen die je kan inzetten. En vaak zijn die net succesvoller voor een mooie en langdurige samenwerking. Denk aan persoonlijke ontwikkeling en groeimogelijkheden, een goede teamsfeer, flexibele uren of de mogelijkheid tot thuiswerk.

Marc bevestigt dit: “Vandemoortele is een familiebedrijf. We zijn heel erg toegewijd aan het welzijn van onze mensen en begeleiden hen actief naar een lange en gelukkige loopbaan binnen ons bedrijf. Dat vereist dat ze fair betaald worden, zich psychologisch en fysiek veilig voelen en kunnen doorgroeien. We hebben onder andere een uitgebreid welzijnsprogramma, bieden thuiswerk en een aantrekkelijk ploegensysteem.

Last but not least: om onze mensen te sturen en doen groeien, zetten we de juiste leiders op de juiste plaats. Al die inspanningen zorgen ervoor dat we een laag personeelsverloop hebben. We zijn daar best trots op. Mijn advies luidt dus: focus niet enkel op loon.”

Een aantrekkelijke werkgever blijven met marktconforme verloning?

De Salariswijzer 2023-2024 helpt je je loonbeleid te optimaliseren via een actueel inzicht in de verloningstrends en up-to-date salarisinformatie voor meertalige bedienden.