Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Extralegale voordelen: dit moet je weten

In tijden van inflatie en hoge loonkosten zijn extralegale voordelen voor werkgevers een ideale manier om het loonpakket van werknemers aantrekkelijker te maken. We zetten de populairste extralegale voordelen op een rijtje die in de Belgische bedrijven het vaakst worden toegekend.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Maaltijdcheques

Deze elektronische cheques om voeding te kopen zijn veruit het populairste extralegale voordeel in België. Ruim twee derde van de werknemers binnen onze niche krijgt vandaag al maaltijdcheques – één cheque per gewerkte dag. Ze worden niet als verloning beschouwd, waardoor ze vrijgesteld zijn van belastingen en sociale bijdragen. Maaltijdcheques zijn een collectief extralegaal voordeel, wat betekent dat ze ingevoerd worden voor alle medewerkers of voor specifieke categorieën.

Ecocheques

Ecocheques gebruik je om ecologische producten en diensten aan te schaffen. Dit is heel ruim, van huishoudelijke apparaten en elektrische fietsen tot duurzame kleding en biologische voeding. Voor een volledig jaar mag een werknemer 250€ aan ecocheques ontvangen. Dat bedrag is vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Ook ecocheques zijn een collectief extralegaal voordeel.

Bedrijfswagen

Een bedrijfwagen is een voordelige vorm van alternatieve verloning, zowel voor werkgevers als voor werknemers. Deze is bijgevolg erg populair, 26% van de medewerkers in onze niche mag hierop rekenen.

  • Werknemers krijgen een wagen ter beschikking die ze ook privé mogen gebruiken. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over onderhoud en verzekeringen, en krijgen meestal een tankkaart of een laadkaart/laadpaal. Ze betalen per maand wel een belasting op het privégebruik van de auto. Dit ‘voordeel alle aard’ wordt berekend op basis van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot. Maar dat bedrag is slechts een fractie van de kosten die men betaalt voor een eigen wagen.
  • Behalve een solidariteisbijdrage aan de RSZ, afhankelijk van de CO2-uitstoot, betaalt de werkgever geen andere sociale bijdragen. Onder bepaalde voorwaarden zijn de bedrijfswagen en autokosten fiscaal aftrekbaar. Bovendien telt een bedrijfswagen niet mee bij de berekening van het vakantiegeld of de dertiende maand. Let wel: de regering voerde maatregelen in om de wagenparken van bedrijven te vergoenen. Hoe milieuvriendelijker de wagen, hoe fiscaal voordeliger dit zal zijn.

Bedrijfsfiets

Pendelen naar het werk is niet altijd een pretje, zeker als het bedrijf zich in de stad of aan een drukke verkeersas bevindt. Bovendien staat duurzaamheid steeds hoger op het prioriteitenlijstje van kandidaten. Daarom worden steeds meer (elektrische) bedrijfsfietsen toegekend als extralegaal voordeel. Medewerkers ervaren minder stress en bewegen meer: een gezond alternatief voor de bedrijfwagen! Ook voor de werkgever is een bedrijfsfiets voordelig want er moeten geen belastingen en sociale bijdragen betaald worden. Bovendien zijn de fiets, fietsuitrusting en onderhoudskosten 100% fiscaal aftrekbaar aangezien er geen CO2-uitstoot is.

Andere tussenkomsten op vlak van mobiliteit

Met een mobiliteitsbudget kunnen medewerkers een bedrag vrij verdelen over verschillende vervoersmiddelen om je vlotter en ecologischer naar het werk te verplaatsen. Ook een fietsvergoeding behoort tot de mogelijkheden als ze het woon-werktraject volledig of gedeeltelijk met de fiets afleggen. Dit extralegaal voordeel stimuleert medewerkers om met de fiets naar het werk te komen, wat goed is voor de fysieke en mentale gezondheid.

Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering verzekert medewerkers tegen ziekenhuiskosten. Ook voor werkgevers is het een aantrekkelijk extralegaal voordeel, want het is vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. Een hospitalisatieverzekering is een collectief extralegaal voordeel.

Groepsverzekering

Met een groepsverzekering bouwen je medewerkers een extra spaarpotje op (aanvullend pensioen). Een fiscaal interessant extralegaal voordeel voor werknemer én werkgever.

Winstpremie

Deze fiscaal interessante premie maakt het mogelijk voor bedrijven om een deel van hun winst als bonus te delen met het personeel. Het is een motivatie voor de werknemers om zich in te zetten voor het bedrijf. Sinds 2018 is de procedure om de winstpremie in te voerensterk vereenvoudigd.

Loonbonus

Met een loonbonus worden medewerkers beloond voor collectieve prestaties, zoals het behalen van bepaalde targets. Het is een niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel, dat hen net als de wintspremie stimuleert om zich extra in te zetten.

Cafetariaplan

Met een cafetariaplan krijgen medewerkers een budget om zelf een aantal extralegale voordelen te kiezen, afhankelijk van hun eigen voorkeuren en behoeften. Zo krijgen ze de vrijheid om hun eigen loonpakket in te vullen, wat job- en loontevredenheid in de hand werkt.

Fitnessabonnement

Werkgevers zijn steeds meer begaan met de fysieke en mentale gezondheid van hun personeel. Sommige bedrijven bieden daarom een fitnessabonnement aan. Want wie zich fit voelt en goed in z’n vel zit, functioneert beter op de werkvloer en valt minder snel uit door ziekte.

Vergoeding voor verwarming, internet etc

Hybride werken is vandaag de standaard en veel mensen werken meerdere dagen per week thuis. Hierdoor kennen steeds meer bedrijven een onkostenvergoeding en/of een internetabonnement toe aan hun werknemers, waarmee ze comfortabel thuis kunnen werken met een goede internetverbinding, verwarming etc.

Wil je graag meer weten over de gangbare lonen en extralegale voordelen? Ontdek het in onze nieuwe salariswijzer!  

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur