Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Rekruteren: wat als je twijfelt tussen twee kandidaten?

Het is een dilemma waarmee elke werkgever op een bepaald moment te maken krijgt: na een uitgebreide selectieprocedure blijven er nog twee of drie kandidaten in de running. Hoe hak je dan de knoop door? In dit artikel geven we je enkele handige tips!

Bright Plus

2 min. leestijd

1. Voorkomen is beter dan genezen

Om twijfel te voorkomen, raden we je aan om nog voor je start met de rekrutering heel duidelijk in kaart te brengen wat je verwacht van een nieuwe collega en welke skills hij of zij moet hebben. Schrijf een duidelijke vacature uit en zorg voor een sterke en objectieve selectieprocedure. 

2. Hire for attitude

Doorheen de selectieprocedure heb je je kandidaat-medewerker beter leren kennen en heb je een goed zicht op diploma’s, vaardigheden en werkervaring. Maar heb je ook voldoende aandacht besteed aan de persoonlijkheid van je kandidaten? Alleen op die manier trek je mensen aan die passen binnen je bedrijfscultuur en die gelukkig zullen zijn in de job. Vaardigheden kunnen daarna verder ontwikkeld worden aan de hand van on-the-job-trainingen, coaching en ervaring. Op basis van de persoonlijkheid kan je een onderbouwde beslissing nemen bij twijfel tussen kandidaten.

3. Let op de Person-Organization fit

Ook de match tussen je medewerkers en je organisatie is belangrijk voor een succesvolle aanwerving. Die zogenaamde person-organization fit omschrijft de match tussen de persoonlijkheid, waarden en normen van je medewerkers en de cultuur en waarden van je bedrijf. Hoe sterker die match, hoe beter de werkprestaties, retentie, jobtevredenheid en betrokkenheid van je medewerkers.

4. Organiseer een testdag

Kandidaten een dagje laten proefdraaien, is een ideale manier om een goed doordachte keuze te maken. Je merkt vrijwel meteen bij wie het goed klikt met het team en hoe de kandidaat in kwestie omgaat met het takenpakket en de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer. Met een testdag geef je je huidige medewerkers bovendien de kans om hun input te geven over de collega in spe. Gun hun die gelegenheid zeker, want zij weten als geen ander wie of wat hun team nodig heeft om optimaal te presteren.

Bepaal verder duidelijk van tevoren waarop je de kandidaten concreet wilt beoordelen (soft skills test je bijvoorbeeld op een andere manier dan praktische vaardigheden), zodat je ze op het einde van de testdag zo objectief mogelijk met elkaar kunt vergelijken.

5. Vraag het aan een professional

Om een objectieve keuze te maken, kun je je ook laten bijstaan door een HR-professional. Zij kunnen bijvoorbeeld een extra interview afnemen om heel diep in te gaan op aspecten die voor jou belangrijk zijn. Of ze nemen extra testen af om specifieke vaardigheden in kaart te brengen. Denk hierbij aan persoonlijkheidstesten of vaardigheidstesten. Via Rent a Recruiter besteed je dit stukje uit aan een ervaren HR-consultant van Bright Plus. Wij helpen je de beste kandidaat te selecteren en zetten daar de nodige expertise en tools voor in. 

Twijfel je nog altijd tussen kandidaten?

Of je nu hulp nodig hebt met vacatures opstellen, cv’s screenen of de allerlaatste knopen doorhakken, Bright Plus is jouw rekruteringspartner. Neem dus gerust contact op als je na het volgen van deze tips nog altijd twijfelt tussen sollicitanten!