Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Vacatures tijdens corona? Zo doe je dat!

Het lijkt in volle coronacrisis niet de ideale periode om op zoek te gaan naar een nieuwe werknemer. Maar toch is er net door de crisis in sommige sectoren personeelstekort. Bij bedrijven in de zorg, logistiek en distributie is het bijvoorbeeld alle hens aan dek.

Bright Plus

3 min. leestijd

Op zoek naar (tijdelijke) versterking? Wij geven je graag enkele tips & tricks om jouw vacature in de kijker te zetten:

Spread the word

Veel potentiële kandidaten hebben niet alleen meer tijd om op zoek te gaan naar een job, ze brengen ook een groot deel van hun dag online door. Dan is het belangrijk dat ze jouw vacature terugvinden op het wereldwijde web en dat deze er meteen uitspringt. Plaats je vacature dus uit op verschillende kanalen. Denk hierbij aan jouw eigen website, maar natuurlijk ook aan verschillende jobboards. Op VDAB kan je jouw vacature bijvoorbeeld gratis posten. En met meer dan 35.000 bezoekers per dag is de kans erg groot dat jouw vacature wordt opgemerkt.

Vergeet ook social media niet. Kandidaten vertoeven vaak op deze kanalen. Door jouw vacature daar uit te plaatsen of te delen zorg je ervoor dat je ook op deze manier zichtbaar bent voor potentieel talent.  

#COVID19

Daarnaast lanceren verschillende jobboards acties om jouw dringende vacature de nodige aandacht te geven. Zo riep VDAB de hashtag #COVID19 in het leven om deze vacatures te boosten. Door deze hashtag te gebruiken, verschijnt jouw vacature namelijk hoger in de zoekresultaten.

Maar kijk wel goed na of jouw vacature aan de criteria voldoet. Deze campagne is immers bedoeld om kritieke jobs in te vullen in de sectoren die het door de crisis het meest nodig hebben.

  • De vacature is ontstaan ten gevolge van de coronacrisis
  • Het gaat om een job in één van deze sectoren: transport, logistiek, distributie (retail voeding), land- en tuinbouw of voedings- of zorgsector.
  • Het gaat om een tijdelijke vacature*
  • In de vacature staat duidelijk vermeld dat je de hygiënemaatregelen respecteert en dat je het welzijn van de huidige en nieuwe medewerkers garandeert.

Voldoet jouw huidige vacature aan deze criteria? Vermeld dan #COVID19 in de titel voor een optimaal resultaat. Let wel op de schrijfwijze van de hashtag. COVID#19 zal bijvoorbeeld niet werken.

Zet de voordelen in de kijker

Vergeet zeker niet om de voordelen van jouw vacature goed uit te spelen, zeker in deze moeilijke situatie. Gaat het om een vacature waarbij er werkzekerheid is ondanks het coronavirus? Absoluut vermelden! Dit is momenteel een groot voordeel. Krijgt de nieuwe medewerker de kans om thuis te werken in deze woelige periode? Geef dat ook zeker mee.

Verloopt de sollicitatieprocedure online? Geef dit ook zeker aan. Dit zal heel wat poteniele kandidaten geruststellen.

Verder is het belangrijk om te laten weten dat jouw bedrijf de hygiënemaatregelen op de werkvloer inzake corona respecteert en dat het welzijn van huidige en nieuwe medewerkers wordt gegarandeerd. Dit toont een grote betrokkenheid met je personeel aan.

Meeting your perfect match

Een geschikt profiel gevonden? Dan is de volgende stap waarschijnlijk een eerste gesprek.

Een online interview is de meest geschikte optie in deze periode. Zo maak je face to face kennis, maar op een veilige afstand. Er zijn heel wat nuttige tools beschikbaar die dit mogelijk maken. Denk aan Skype, Zoom of Hangouts. Een handig overzicht vind je in volgend artikel.

Is een gesprek op kantoor toch een must? Vraag dan zeker even of de kandidaat zich hier comfortabel bij voelt. Let er wel op dat de regels van social distancing en hygiëne worden toegepast en geef dit duidelijk mee aan jouw kandidaat bij de bevestiging van het interview.

De kracht van een online assessment

Tot slot wordt een online assessment belangrijker. Zeker als je de kandidaat niet face to face kan ontmoeten blijkt het soms moeilijk om een goed zicht te krijgen op diens sterktes. Een assessment kan je helpen om de persoonlijkheidcompetenties op een goede manier in kaart te brengen. Je verzamelt objectieve criteria en zo zie jij meteen wie eruit springt.

Je kan zowel de soft skills als de hard skills gaan meten. Denk hierbij aan talenkennis, pc-skills of redeneervermogen. Neem zeker een kijkje tussen de testen die wij aanbieden. Zo leer jij je kandidaten beter kennen.

Nog vragen of hulp nodig bij jouw vacature?

Je kan ons altijd contacteren om je te ondersteunen in je zoektocht. In samenspraak met jou stellen wij een wervende en SEO-geoptimaliseerde vacaturetekst op. Wij plaatsen de vacature uit via onze kanalen én duiken in onze database. Zo zorgen wij voor een snelle én geschikte instroom voor jouw functie. Kandidaten die wij voorstellen, zijn gescreend en hebben hun interesse voor de vacature met ons besproken. Wij stellen onze profielen graag aan je voor via mail en overlopen dit telefonisch. Overtuigd van het potentieel? Dan leggen we voor jou een afspraak vast met de kandidaat.

Interesse? Contacteer het Bright Plus-kantoor bij jou in de buurt.

*Onder tijdelijke job verstaat VDAB alle jobs gemeld met als contracttype ‘Tijdelijke job (met optie vast)’ en ‘Interim Job (uitsluitend voor uitzendkantoren)’. Ook vacatures voor jobstudenten mogen gemeld worden met #COVID19 in de titel zolang ze voldoen aan bovenstaande criteria.