Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo vind jij de kandidaat die écht bij jouw organisatie past

De eerste doelstelling in een succesvol rekruteringsproces? De juiste mensen aantrekken. Dat doe je met een aantrekkelijke vacature. Eentje waarin niet alleen aandacht wordt besteed aan de taken, competenties en verloning, maar ook aan de waarden en normen die je uitdraagt als bedrijf.

Bright Plus

3 min. leestijd

Door van je DNA de focus te maken in je rekrutering, breng je bijna vanzelf de kandidaten die echt bij je passen aan boord.

Zoek naar een fit met het DNA

Goed zijn in de job is belangrijk voor je medewerkers in spe. Het geeft ze het gevoel dat ze bijdragen aan het succes van je bedrijf en geeft ze ook zelfvoldoening. Toch is de match tussen de vaardigheden, diploma’s en werkervaring van een kandidaat en de vereiste competenties en inhoud van de job niet het enige wat bepaalt of een medewerker echt past bij jouw organisatie. Om tijdens het rekruteren een optimale match te vinden focus je best op drie essentiële fits:

De person-job fit

De person-job fit is de match tussen de vaardigheden van een kandidaat en de vereisten, eigenschappen en verloning van een functie.

De person-team fit

Het is de match tussen een kandidaat en het team en leidinggevenden. Een goede person-team fit betekent dat de talenten en de persoonlijkheden van individuele medewerkers aansluiten bij de stijl, de vereisten en de doelen van het hele team. Als je in het rekruteringsproces aandacht hebt voor deze fit, begrijp je hoe belangrijk een goede samenwerking is om succesvol te zijn. Bovendien draagt het voor iedereen bij tot de jobtevredenheid, de samenhorigheid en de betrokkenheid bij het bedrijf.

De person-organisation fit

Tot slotdraagt ook een derde match, die tussen een kandidaat en je organisatie, veel bij tot het succes van het rekruteringsproces. Die zogenaamde person-organisation fit omschrijft de match tussen de persoonlijkheid, waarden en normen van je toekomstige medewerker en de cultuur en waarden van je bedrijf. Hoe sterker die match, hoe beter de werkprestaties, retentie, jobtevredenheid en betrokkenheid van je medewerker in spe.

Zit die match goed, dan zullen ze niet alleen trots zijn op hun werk, maar ook met plezier een handje uitsteken, ideeën en initiatieven naar voor schuiven, actief mee aan de slag gaan en het ambassadeurschap opnemen. Of kortweg: fiere en trouwe medewerkers worden.

Hire for attitude, train for skills

Als je begrijpt hoe belangrijk die totale fit met een kandidaat is, kijk je met een andere bril naar het wervingsproces. In plaats van uitsluitend te focussen op diploma’s, vaardigheden en eerdere werkervaringen loont het tijdens het rekruteren om meer oog te hebben voor de persoonlijkheid en drijfveren van kandidaat-medewerkers. Want alleen op die manier trek je mensen aan die passen binnen je bedrijfscultuur en die gelukkig zullen zijn in de job Vaardigheden kunnen daarna verder ontwikkeld worden aan de hand van trainingen, coaching en ervaring on the job.

Denk op lange termijn

Geknipte kandidaten vinden is één zaak, ze ook blijvend aan je organisatie binden is nog een heel andere uitdaging. Het is daarom van groot belang dat je als recruiter al bij de start op lange termijn denkt. Focus niet alleen op wat je een kandidaat vandaag kan bieden, maar denk ook aan wat hun doelstellingen zijn op de langere termijn.

Welke skills zullen ze in de toekomst nodig hebben om zich te kunnen blijven ontwikkelen? Welke groeikansen kan je hen aanbieden? Welke opleidingen kunnen er op termijn worden aangeboden? Toon al tijdens het rekruteringsproces aan je ideale kandidaat dat je voor hen al een groeipad in gedachten hebt en zet hier ook na de aanwerving vol op in. Alleen zo slaag je erin om een talent te blijven boeien en op lange termijn aan je organisatie te binden.

Laat je begeleiden door een expert

Een grondig rekruteringsproces waarbij je ook de waarden, ambities en het potentieel van een kandidaat in kaart brengt en je zo de juiste match kunt garanderen, vraagt tijd, inzicht en expertise. Daar hoef je gelukkig niet alleen voor te staan.

Rekruteringskantoren zoals Bright Plus zijn gespecialiseerd in het matchmakingproces tussen werkgevers en werknemers. Bright Plus beschikt bovendien over een enorme pool aan potentiële talenten en vindt, begeleidt en ontwikkelt de geknipte talenten voor jouw onderneming. Al 30 jaar lang.

Lees hier alles over de hr-oplossingen die wij voor jou ter beschikking hebben.