Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Referentiecheck: tips voor een professionele aanpak

Een referentiecheck is en blijft dé manier om te weten hoe een kandidaat in het verleden heeft gepresteerd. Heel vaak bevestigt zo’n check het gevoel dat je na een sollicitatiegesprek hebt, maar af en toe kan zo een referentie behoorlijk verbazen. Hoe pak je dat juist aan? Wat zijn de do’s and don’ts? En wat kan je verwachten van zo’n referentie?

Charlotte Keulen

1 min. leestijd

First things first

Vraag toestemming! Neem enkel contact op met een referentiepersoon als de kandidaat er uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Niemand is ermee gediend als je zelf bedrijven begint op te bellen. Vaak is een kandidaat discreet op zoek en is het niet de bedoeling dat de huidige werkgever dit te weten komt.

Wanneer je belt, begin dan met te schetsen wie je bent en waarom je belt. Licht ook kort toe voor welke functie de kandidaat solliciteert. Zo weet de referentiepersoon meteen welke zaken van belang kunnen zijn. Check daarna de periode waarin de kandidaat tewerkgesteld was en of je de functie en relatie met jouw contactpersoon juist hebt.

Het echte werk

Je doel is duidelijk: je wilt te weten komen hoe jouw kandidaat in het verleden gepresteerd heeft, wat je kan verwachten en in welke functies hij of zij het beste past. En wie heeft daar beter zicht op dan een vorige werkgever?

Enkele basisvragen waarop je steeds kan terugvallen:

  • Hoe is de samenwerking verlopen? – Op deze vraag kan je referentiepersoon op een open manier zelf vertellen over de kandidaat.
  • Hoe lag hij/zij in het team? – Belangrijk om weten of de kandidaat met verschillende collega’s om kan en hoe die het beste in een team functioneert.
  • In wat voor functie zie je hem/haar zelf het beste passen? – Deze vraag kan je nieuwe inzichten bieden of bevestigen wat je zelf al ondervond.
  • Kan je een werkpuntje meegeven? – Bij een positieve samenwerking zal de referentiepersoon wellicht niet zelf over minpunten beginnen. Maar ook hier haal je nuttige informatie uit. Nobody is perfect!
  • “Zelf twijfel ik een beetje aan stressbestendigheid. Heb je hier zicht op?” – Stem competenties of vaardigheden waarbij je zelf nog bedenkingen hebt, af. Dan weet je zeker of je twijfel gerechtvaardigd is of kan worden weerlegd.
  • Wat was precies de reden van vertrek? – Een snelle check of jouw kandidaat je een correct beeld heeft gegeven van waarom deze ervaring op zijn einde liep.
  • Zou je hem/haar terug aannemen? – Zo weet je heel concreet of dit een positieve samenwerking was.

Slechte referentie?

Krijg je een slechte referentie? Geef dit eerlijk mee en laat de kandidaat de mogelijkheid om hier weerwoord op te bieden. Een negatieve referentie hoeft niet het einde te zijn en kan ook een verklaring hebben. Elk verhaal heeft natuurlijk 2 kanten.

Veel succes met het vinden van de juiste kandidaat!

Over de auteur

Charlotte Keulen

Vroeger schreef ik gedichten en teksten voor liedjes. Ik droomde ervan de tweede Britney Spears te worden. Zowel mijn schrijftalent als mijn zangtalent zouden helaas nooit het daglicht zien. Ten eerste was ik nooit tevreden over mijn eigen creaties en ten tweede heb ik een stem die absoluut niet gemaakt is om ook maar één noot te zingen.  

Een marketingdiploma, een cursus copywriting en heel wat ervaring later, zet ik mijn wil om te schrijven anders in. Als Digital Recruiter bij Bright Plus kan ik vaak urenlang intens tokkelen op mijn toetsenbord. Mailings, vacatures die gepimpt moeten worden, social media posts, en uiteraard deze blogs. Overal kan ik mijn creativiteit in kwijt. Zo leg ik nu dagelijks mijn tekstueel ei. Met creaties die ik regelmatig wél de buitenwereld durf insturen.

Want ik zit met een overvol hoofd, altijd en overal. Maar als ik een tekst schrijf geraak ik volledig "in the zone". En dat is steeds eventjes genieten!

Lees meer van deze auteur