Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Zo geef je de juiste functietitel aan jouw vacature

De functietitel is de eyecatcher van jouw vacature. Het is het eerste wat kandidaten zien en bepaalt of ze verder lezen of niet. Niet alleen omdat ze een goede titel belangrijk vinden, maar ook omdat het veel zegt over de inhoud van de job. Hoe beter de titel aansluit bij de jobinhoud, hoe meer goede kandidaten zullen reageren op je vacature.

Bright Plus

2 min. leestijd

Een titel met inhoud

Hoe concreter, hoe beter. Dat is regel nummer 1 en misschien wel meteen de belangrijkste. Een functietitel dient immers om een job te beschrijven. Zorg er dan ook voor dat het duidelijk weergeeft welke taken je medewerker-in-spe zal moeten opnemen. Vermeld zeker het vakdomein of een omschrijving van de hoofdactiviteit. Vermijd hierbij vakjargon uit je eigen organisatie en afkortingen, om te vermijden dat externe kandidaten de functietitel niet begrijpen.

  • Enkele voorbeelden: event planner, payroll officer, marketing manager.

Het juiste niveau

Een tweede manier om ervoor te zorgen dat de juiste kandidaten op je vacature reageren is het toevoegen van een goede indicatie van het niveau van de job. Bedenk op voorhand welke graad van expertise of anciënniteit je zoekt en pas je functietitel hieraan aan.

Soms proberen organisaties kandidaten te lokken met een titel die ‘duurder’ klinkt dan wat de job betaalt. Dat heeft echter een averechts effect. Junior profielen zullen niet durven reageren, omdat ze ervanuit gaan dat ze toch geen kans maken. Met meer ervaren kandidaten loopt het selectieproces vaak spaak zodra er onderhandeld moet worden over het loon en de verantwoordelijkheden.

Je kiest dus beter voor een functie die heel eerlijk en duidelijk aangeeft op welk niveau van de organisatie je vacature zich bevindt en welke loonverwachtingen een kandidaat daarbij mag hebben. Gebruik hiervoor termen die gangbaar zijn om verwarring te vermijden.

  • Enkele voorbeelden: junior event planner, chief payroll officer.

Liever herkenbaar dan hip

Een creatieve functietitel klinkt misschien leuk binnen de vier muren van je organisatie, maar daarbuiten weet waarschijnlijk niemand wat een ‘Party Planning Wizard’ of een ‘Payroll Ninja’ zoal doet en wat die daarvoor verdient. Daardoor zullen te hippe of creatieve functietitels heel wat van je gewenste kandidaten afschrikken. Het zegt immers te weinig over de inhoud en het niveau van de job.

Bovendien zullen een deel van de talenten je ook niet contacteren, omdat ze je vacature simpelweg nooit te zien krijgen. Heel wat kandidaten beginnen hun zoektocht op zoekmotoren zoals Google of in jobdatabanken. De meest ingetikte zoektermen op die platformen zijn functietitels die in de praktijk het meest gangbaar zijn. Wil jij de ideale talenten bereiken met je vacature, dan kies je beter voor een klassieke en courante dan voor een te creatieve functietitel. Ga op voorhand op Google Trends na welke titels en zoektermen het vaakst worden gebruikt en pas de titel op je vacature hieraan aan.

Hou het genderneutraal

Hoewel het meestal niet zo bedoeld is, zorgt ook genderbias er soms voor dat geknipte kandidaten toch afhaken bij het lezen van een functietitel. Hoewel heel duidelijk genderstereotype termen als ‘secretaresse’ of ‘verpleegster’ intussen tot het verleden behoren, kunnen ook minder uitgesproken gendergevoelige termen bepaalde kandidaten ontmoedigen om op je vacature te reageren.

Zo associëren de meeste mensen een job als ‘Assistant’ nog vaak met vrouwelijke kandidaten en denken ze bij een ‘President’ vaker aan mannen. Gebruik dus liever gender neutrale termen zoals ‘medewerker’ of ‘professional’ of gebruik de functie zelf als jobtitel: recruiter, marketeer, event planner…

Heb je hulp nodig bij het vinden van de kandidaten? Neem even een kijkje tussen onze diensten, Bright Plus helpt je graag in je zoektocht naar talent.