Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

4 tips om talent aan te trekken in 2023

De voorbije twaalf maanden ontving de VDAB bijna 400.000 vacatures. In vrijwel alle sectoren zitten werkgevers met de handen in het haar. Het resultaat: een gespannen arbeidsmarkt met kandidaten die vaak kunnen kiezen tussen werkgevers. Hoe ga je in zo’n situatie te werk om talent binnen te halen en vervolgens duurzaam aan je organisatie te binden?

Bright Plus

2 min. leestijd

Zet in op groeipotentieel

De spreekwoordelijke witte raaf, het blijft ook vandaag het ideaalbeeld van menig werkgever. Maar zelfs zonder war for talent was dat profiel al behoorlijk zeldzaam. In een krappe arbeidsmarkt is het simpelweg een must om verder te durven kijken dan het cv, de opgedane werkervaring en de verworven competenties.

Vandaag focus je als werkgever beter minder op competenties en ervaring en zet je liever volop in op potentieel. Skills kun je immers aanleren of trainen, op voorwaarde dat de attitude goed zit en je kandidaat over een goede portie motivatie beschikt. Of om het met een klinkende one-liner te zeggen: hire for attitude, train for skills.

Ga op zoek naar een culturele fit

Talent aan boord halen is niet gemakkelijk, maar dat talent duurzaam ook aan je binden is een uitdaging. Daarom is op zoek gaan naar kandidaten die matchen met de organisatiecultuur en de bedrijfswaarden cruciaal. Hoe maak je als bedrijf het verschil en waarom zijn deze waarden zo belangrijk voor jouw organisatie? Als een kandidaat zich kan vinden in jouw missie en visie, dan is de kans veel groter dat je hem of haar duurzaam aan je organisatie kunt binden. Ook hier kunnen veel organisaties nog vooruitgang in boeken.

Laat rekrutering niet over aan hr alleen

In heel wat organisaties is rekrutering vandaag nog te vaak een zaak van hr alleen. Nochtans loont het de moeite om ook je medewerkers bij het hele selectieproces te betrekken. Ze hebben vaak een erg goed zicht op wie binnen het team en de organisatie past, en ze zijn belangrijke ambassadeurs van je DNA. Concreet kan een kandidaat bijvoorbeeld enkele uren meelopen op kantoor of lunchen met een paar toekomstige collega’s. Zo voelen beide partijen of er een klik is, zowel met de job als met het team en de organisatie in haar geheel.

Denk op voorhand na over verschillende contractvormen

Om talent duurzaam aan je organisatie te binden, grijpen werkgevers vooral terug naar contracten van onbepaalde duur. Als werkgever moet je echter voldoende wendbaarheid aan de dag leggen in je workforceplanning. Met freelancers, jobstudenten of outsourcing bouw je een zogeheten ‘flexibele schil’ rond je bedrijf. Die is cruciaal om snel mee te kunnen bewegen op het ritme van de markt.

Vooral outsourcing wint al enkele jaren aan terrein. Zo kun je een tijdelijk project toevertrouwen aan een expert ter zake, zonder dat je vaste team in de problemen komt, of je kunt een langdurige afwezigheid op een afdeling opvangen. Tot slot spelen ook de huidige onzekere tijden mee in de populariteit van outsourcing, freelance en andere flexibele contractvormen. Je verstevigt er je concurrentiële positie mee en maakt je bedrijf weerbaarder.

Wil jij je verder verdiepen in deze en de vier andere grote hr-trends van 2023? Download hier dan ons deskundige en uitgebreide trendrapport voor 2023.