Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

6 tips bij het rekruteren van een freelancer

Vandaag speelt flexibiliteit een grote rol, ook als het op je werknemers aankomt. Freelancers bieden hier de ideale oplossing. Maar een freelancer rekruteren is voor heel wat organisaties een nieuwe ervaring en vraagt wat aanpassingen. Dankzij deze 6 tips begin jij voorbereid aan het rekruteringsproces.

Bright Plus

2 min. leestijd

Richt je vacature naar de juiste mensen

Freelancers kiezen er bewust voor om zelfstandig aan de slag te gaan. Ze hechten belang aan zaken zoals vrijheid, flexibiliteit, uitdaging en inspraak. Maak in de vacature die je uitschrijft duidelijk dat hier ruimte voor is.

Gebruik daarnaast ook terminologie die freelancers zouden intypen in op een jobsite of via een zoekmotor. Denk bijvoorbeeld aan termen zoals ‘freelance’ en ‘opdracht’, maar ook ‘tijdelijk’ of ‘vervanging’.

Besteed aandacht aan de person-organisation fit

Niet alleen je vaste medewerkers moeten een match voelen met jouw bedrijfscultuur. Ook de fit tussen jouw organisatie en een freelancer is essentieel om samen successen te boeken. Toets op voorhand af of jullie op dezelfde golflengte zitten.

Begrijpt de freelancer wat jouw doel is? Past hij of zij binnen jouw bedrijfscultuur? Sluit het profiel van de freelancer aan bij de andere medewerkers in het team? De gouden regel: huur enkel freelancers in waarmee je echt een klik hebt en die je ook permanent in je team zou willen.

Wees transparant over je verwachtingen

De meeste leidinggevenden hebben een nauw contact met hun vaste medewerkers. Freelancers zijn het daarentegen vaak gewoon om zelfstandig te werken. Daardoor verloopt het contact soms meer vanop een afstand en is het nog belangrijker om transparant te communiceren over je verwachtingen.

Leg praktische zaken op voorhand vast. Hoe lang duurt de opdracht? Welke vergoeding voorzie je? Maar ook: welke skills en kennis moet de freelancer bezitten? Verwacht je zijn of haar fysieke aanwezigheid of is thuiswerk een optie? Goede afspraken maken goede samenwerkingen.

Vraag naar referenties

Bij het rekruteren van een vaste medewerker is het de normaalste zaak ter wereld om de referenties van een na te gaan. Dat is niet anders bij freelancers. Ook van je tijdelijke medewerkers moet je weten hoe die functioneert, wat zijn of haar sterke punten zijn en hoe hij of zij functioneert in teamverband.

Zet in op de kracht van feedback

Feedback is breakfast for champions. Ook freelancers streven ernaar om te groeien in wat ze doen. Net als je vaste medewerkers hebben ze dus baat bij concrete, opbouwende feedback. Geef mee hoe jij de samenwerking ervaart en op welke vlakken er eventueel nog verbetering mogelijk is.

Vergeet daarnaast niet dat feedback tweerichtingsverkeer is. Ook jij kan heel veel leren van tijdelijke werknemers. Ze hebben vaak een ander perspectief op de processen binnen je organisatie en hebben meestal ook meer vergelijkingsmateriaal omdat ze al bij vele organisaties aan de slag gingen. Een frisse kijk is altijd handig.

Schakel de hulp in van een gespecialiseerde HR-dienstverlener

Freelancers werken op zelfstandige basis en moeten dus op zoek naar hun eigen opdrachten. Dat betekent niet dat ze er alleen voor staan. Net zomin als jij trouwens. HR-dienstverleners zoals Bright Plus zijn erin gespecialiseerd om de juiste freelancer met het juiste bedrijf te matchen. Ze zijn een waardevolle partner in je zoektocht naar getalenteerde experten en zorgen mee voor een vlotte samenwerking.

Ben je op zoek naar een freelancer? Aarzel dus niet en neem vrijblijvend contact met ons op.