Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Een knelpuntvacature invullen? Met deze tips vind je wel de geknipte kandidaat!

Van payrollmedewerker tot de job van assistant: steeds meer bediendefuncties belanden op de lijst van knelpuntberoepen. Heb jij in je organisatie ook zo’n vacature openstaan? Met deze tips vind je zelfs voor je knelpuntvacatures de juiste kandidaat.

Bright Plus

4 min. leestijd

Stel een rekruteringsplan op

Hoewel de war for talent steeds heviger woedt, gaan heel wat bedrijven er nog te vaak vanuit dat het plaatsen van een vacature op een jobsite of op LinkedIn volstaat om nieuwe medewerkers aan te trekken. Dat steeds meer bediendefuncties op de lijst met knelpuntberoepen staan is het bewijs van het tegendeel.

Neem daarom grondig de tijd om een concreet wervingsplan uit te werken voordat je actief op zoek gaat naar de geknipte kandidaat en je vacature begint te posten. Overweeg daarbij waarom je moeilijkheden ervaart bij het invullen van de functie en wat je kunt doen om dit aan te pakken. Wat kan er verbeteren aan je huidige manier van rekruteren? Plan ook voldoende tijd in voor interviews en feedbackmomenten zodat het sollicitatieproces vlot kan verlopen.

Neem je vacature kritisch onder de loep

Een aantrekkelijke vacature bestaat uit meer dan een duidelijke functiebeschrijving en de gevraagde competenties. Beiden zijn natuurlijk essentieel en moeten op een aantrekkelijke manier worden voorgesteld, maar om talent aan te werven heb je vandaag meer nodig dan dat. Het draait niet alleen om wat kandidaten jou te bieden hebben, maar ook om wat jij voor hen in petto hebt.

Geef in je vacature mee waar je als organisatie voor staat. Welke bedrijfscultuur leeft er? Wat zijn je waarden en normen? In welke sfeer komt een medewerker-in-spe terecht? Wat met groei- en ontwikkelingsmogelijkheden? En hoe belangrijks is het welzijn van werknemers in jouw bedrijf? Toon talenten waarom werken in jouw organisatie niet zomaar het voltrekken van een functie is.

Een goede manier om je vacature op punt te stellen, is het betrekken van je huidige medewerkers. Zij weten immers als geen ander waarom zij voor jouw organisatie en voor de functie kozen. Het helpt je om de sterke punten van een vacature in de kijker te zetten zonder aan geloofwaardigheid in te boeten.

Stem je vacature af op de doelgroep

Een goed uitgewerkte vacature is de eerste stap, maar die moet natuurlijk ook bij de juiste doelgroep belanden. Let er bij het uitschrijven van de vacaturetekst op dat je de juiste mensen aanspreekt. Zorg ervoor dat je vacature voldoende inclusief is, maar ook dat je de juiste woorden en zoektermen gebruikt.

Denk vervolgens goed na over het kanaal dat je inzet om de vacature te verspreiden. Op welke platformen bevindt jouw doelgroep zich? Wanneer en hoe kan je hen het best bereiken? Geef je vacature tot slot een creatieve twist, zodat ze in het oog springt tussen alle andere posts.

Ga proactief te werk

Het is intussen wel duidelijk dat de post-and-preymethode niet meer werkt. Gewoon je vacature posten en hopen dat er reactie komt, is verleden tijd. Je zal dus proactiever aan de slag moeten gaan en zelf kandidaten moeten aanspreken. Doe dat altijd op maat, want heel wat kandidaten hebben een overload aan berichten in hun LinkedIn-mailbox.

Ga bewust op zoek naar talent en investeer het hele jaar door in een sterk netwerk van kandidaten. Werk aan je social media-aanwezigheid, hou kandidaten geïnteresseerd met content en bind hen op die manier al aan je merk en organisatie.

Focus daarbij trouwens niet alleen op nieuwe kandidaten, maar ook op je huidige medewerkers. Er bestaan immers geen betere ambassadeurs voor jouw employer brand dan je eigen tevreden werknemers. Betrek ze bij het wervingsproces en moedig ze aan om zelf ook kandidaten aan te brengen.

Onderscheid je van andere organisaties

Met te veel jobs en te weinig kandidaten is het belangrijker dan ooit om te tonen waarom talenten liever bij jou dan bij de concurrentie willen werken. Dat kan alleen als je ook voor jezelf uitmaakt wat jouw bedrijf onderscheid van de anderen. Waar staat je organisatie voor? Wat is je missie en wat zijn je waarden?

Denk ook na over wat jou als werkgever uniek maakt. Zijn jullie misschien erg innovatief? Hebben jullie een uitgebreid welzijnsbeleid? Of zijn jullie bedrijfsfeestjes legendarisch? Speel dit uit in de zoektocht naar nieuwe medewerkers.

Waak er tot slot over dat je social media niet uitsluitend gebruikt om vacatures te posten. Sollicitanten haken af als ze de indruk krijgen dat je niet authentiek bent. Wissel je onlinecontent af met artikels, foto’s of video’s waarin je vertelt wat je bedrijf doet, voor wie het dat doet en met wie het dat wil doen. Schakel zeker de hulp van je huidige medewerkers in om dat employer brand uit te dragen.

Reken op de hulp van een rekruteringskantoor

Zelfs een klassiek wervingsproces kan heel wat van je managers of hr-medewerkers vragen. Met moeilijk in te vullen vacatures wordt de zoektocht er niet makkelijker op. Gelukkig hoef je er niet alleen voor te staan. Rekruteringskantoren zoals Bright Plus beschikken over de nodige rekruteringsexpertise en een ruime pool aan talenten waardoor het vinden van de geschikte kandidaat met hun hulp een stuk evidenter wordt.

Ben jij op zoek naar talent? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder.