Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Tips voor een vlotte overschakeling naar een elektrisch wagenpark

Rijden jouw bedrijfswagens nog op diesel of benzine? Dan is het hoog tijd om aan elektrische voertuigen te denken. Want nu het fiscale regime verandert, wegen de voordelen steeds meer op tegen de nadelen. Met deze tips schakel je in jouw bedrijf vlot over naar een elektrisch wagenpark.

Josefien De Bock

3 min. leestijd

Tegen 2030 zullen er in België naar schatting anderhalf miljoen elektrische auto’s rijden. Momenteel neemt vooral het aantal elektrische bedrijfswagens toe door de wijzigende fiscaliteit. Tegen 2026 moeten alle bedrijfsauto’s in ons land namelijk elektrisch zijn. Welke voordelen levert de elektrische transitie op voor jouw bedrijf en hoe zet je concreet de stap?

Voordelen van een elektrisch wagenpark

Elektrische bedrijfswagens hebben duidelijke voordelen. Je onderneming stoot minder CO2 uit en de voertuigen mogen in lage-emissiezones rijden. Daarnaast draagt een elektrisch wagenpark bij aan het duurzame imago van je onderneming. Bovendien wordt rijden op elektriciteit steeds goedkoper dan op fossiele brandstof.

Vanaf eind 2026 zijn enkel nog koolstofneutrale 100% fiscaal aftrekbaar. Na 1 januari 2027 daalt geleidelijk ook de fiscale aftrekbaarheid voor elektrische wagens, tot 67,5% in 2031. Ten slotte komt de federale overheid tegemoet in de kosten om laadpalen of laadstations te installeren. Plaats je die voor 31 augustus 2024, dan geniet je onder bepaalde voorwaarden van een fiscale kostenaftrek tot 150%. Allemaal goede redenen om de stap te zetten naar elektrische wagens!

Tip: communiceer transparant en open

Elektrisch rijden vergt aanpassingen van elke chauffeur. Voor medewerkers die veel op de baan zijn, zal het meer veranderingen teweegbrengen in de manier waarop ze hun werk uitvoeren. Communiceer transparant en open over alles wat erbij komt kijken en probeer er je medewerkers zoveel mogelijk bij te betrekken. Als iedereen ‘mee’ is, verloopt de overgang des te vlotter. Wat ook handig kan zijn, is een korte cursus organiseren voor je medewerkers over hoe ze efficiënt met een elektrische wagen rijden en hoe ze die correct kunnen opladen.

De switch naar een elektrisch wagenpark is een goede gelegenheid om de volledige car policy van je bedrijf te herdenken. Hierin staat duidelijk welke medewerkers een elektrische bedrijfswagen krijgen, hoe en waar ze die kunnen opladen, en hoe de kosten van de laadpaal en het laden geregeld worden. Denk ook na over eventuele alternatieven voor de auto, zoals het mobiliteitsbudget. Hierbijkiest elke werknemer zelf hoe hij of zij zich duurzaam wenst te verplaatsen en betaal je als werkgever voor bijvoorbeeld een treinabonnement en een elektrische step in plaats van een wagen. Mobiliteit is meer dan enkel auto’s.

Switch naar een elektrisch wagenpark: aandachtspunten

Welk type elektrische wagens?

Welke soort elektrische auto’s het meest geschikt zijn voor je medewerkers, hangt af van de afstand die ze afleggen (actieradius) en de gewenste laadsnelheid. Deze twee factoren bepalen hoe vaak en hoe lang een voertuig moet opgeladen worden. Eens je de ritprofielen bepaald hebt voor je onderneming, laat je je best adviseren door een autoverkoper om de wagens te kiezen die hierbij passen.

Hoe ga je de elektrische wagens opladen?

Elektrische wagens kunnen op verschillende manieren opgeladen worden. De goedkoopste manier is de auto’s bij het bedrijf opladen, al dan niet met groene stroom. Zorg er bij de aanleg van de laadinfrastructuur voor dat je in de toekomst eenvoudig kan uitbreiden naar meer laadpunten, gezien de stijging van het aantal elektrische voertuigen.

Als je niet over voldoende laadinfrastructuur of energiecapaciteit beschikt op je bedrijfssite, kan je je medewerkers laten thuisladen en hen vergoeden voor de laadkosten. Het voordeel hiervan is dat ze hun wagen dan ook vlot kunnen laden tijdens het telewerken, in weekend en in de vakantie. Zo geef je hen extra comfort. Publiek opladen is de duurste optie, dus dat probeer je beter te vermijden.

Hou rekening met de Total Cost of Ownership

De aankoopprijs van een elektrische auto ligt nog steeds hoger dan een auto met een verbrandingsmotor, al wordt dat prijsverschil steeds kleiner. Maar als je alle kosten die bij elektrisch rijden komen kijken in rekening brengt – goedkopere leningen en verschillende subsidies, lager verbruik, minder onderhoud, interessantere fiscaliteit – komen elektrische voertuigen goedkoper uit. Dit wordt aangeduid als de Total Cost of Ownership (TCO), ofwel de kostprijs van een wagen over een bepaalde periode.

Wil je graag meer weten over de verschillende mogelijkheden en extralegale voordelen? Download onze gratis salariswijzer.

Over de auteur

Josefien De Bock

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be.

Lees meer van deze auteur