Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Investeren in geluk op de werkvloer, kan dat?

In een tijdperk waarin nog nooit zoveel gesproken werd over burn-outs en depressies, is het onderwerp ‘geluk op het werk’ meer dan actueel. Wat kan je als werkgever of werknemer doen om te investeren in jouw werkgeluk en dat van een ander?

Bright Plus

2 min. leestijd

Wat beïnvloedt de geluksbeleving?

Werkgeluk heeft niets te maken met het bedrag op je loonfiche. Geluk is een gevoel, dat beïnvloed wordt door diverse factoren. Kan je je beste capaciteiten benutten? Heb je voldoende uitdaging? Heb je het gevoel zinvol werk te doen? Zijn de relaties met collega’s fijn? Heerst er respect en eerlijkheid op de werkvloer?

In werkgeluk ‘investeren’?

In werkgeluk kan je wel degelijk ‘investeren’. Sommige bedrijven huren geen HR Manager in, maar een ‘Chief Happiness Officer’! Wanneer de werknemers creatief, innovatief en ondernemend zijn, genieten ook de klanten van een optimale service. En gelukkige werknemers zijn gezonde werknemers, die efficiënt hun taken volbrengen en geen extra kosten betekenen voor het bedrijf. De totale productiviteit en winst zal er alleen maar door groeien.

Wat kan je als werkgever concreet doen?

  • Je kan een ‘meting’ van het geluk laten uitvoeren, bijvoorbeeld door Happiness Works, een internationaal erkende organisatie die geluk analyseert.
  • Een minivoetbal- of pingpongtafel is een leuk idee, maar is meer een ‘afleiding’ dan een investering in waar geluk. Je beleeft hiermee wel een momentje plezier, maar je eigenlijke werk wordt er niet leuker van.
  • Het is veel belangrijker om een sfeer te creëren, met minimale stress en angst. Wanneer mensen bang zijn hun baan te verliezen, zal hun creativiteit niet kunnen bloeien.
  • In een sfeer van vertrouwen, is het wel de kunst om voldoende uitdaging te bieden, zodat werknemers hun talenten kunnen ontplooien en zich verder kunnen ontwikkelen. Het is altijd leuk om te werken aan een betere versie van jezelf!
  • Geef je werknemers iets om naar uit te kijken, waardoor de motivatie toeneemt. Je kan bedrijfstargets en privédoelen aligneren: een halve dag vrij, als het rapport vroeg af is; kosten besparen en zelf in de winst delen.
  • Laat experimenteren toe, geef werknemers de vrijheid om het beste pad te vinden. Accepteer ook dat dit met vallen en opstaan kan gaan. Deze ingesteldheid zal een constructieve en positieve wisselwerking in gang zetten tussen werkgever en werknemer.
  • Dit alles kan alleen plaatsvinden in een omgeving waar mensen zich veilig genoeg voelen om open met elkaar te praten. Luister naar elkaar, zonder te oordelen. Probeer mensen te begrijpen, zonder ze ergens van te willen overtuigen. Luister ook zeker naar de stillere mensen, zij hebben vaak juiste inzichten.

Hoe draag je zelf je steentje bij?

  • Gemiddeld bepaal je zelf voor 40% jouw eigen geluk. Simpelweg bijvoorbeeld door voor anderen iets te betekenen. Denk eraan mensen te bedanken, af en toe een complimentje of positieve feedback te geven.
  • Ontdek wat jouw kwetsbare en krachtige punten zijn. Je kan veel leren door je zwakheden in te zien en te accepteren.
  • Vraag proactief naar een gesprek met je leidinggevende en leg uit wat je wil bereiken, wat je doelen zijn, wat je graag zou willen leren.
  • Ten slotte: het is belangrijk om doelen te stellen, maar het is net zo belangrijk om in het hier en nu te leven, ook op je werk. Vergeet niet dankbaar te zijn voor wat goed loopt en laat je geluk niet afhangen van omstandigheden. Maak er het beste van!

Wil je graag meer weten? Lees dan wat meer over dit onderwerp in ons boek Fulltime gepassioneerd.